latinica  ћирилица
26/08/2014 |  13:03 | Autor: SRNA

RS: Prioritet izrada turističkih proizvoda

Kreiranje turističkog proizvoda prioritet je u radu lokalnih turističkih organizacija, zaključak je sastanka koji su u Derventi održali predstavnici Ministarstva trgovine i turizma i TO Republike Srpske sa predstavnicima turističkih organizacija Bijeljine, Doboja, Modriče i Dervente.
Derventa - Turizam - Foto: SRNA
Derventa - TurizamFoto: SRNA

Direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović izjavila je da sve turističke organizacije Republike Srpske imaju šta da ponude.

"Sve zavisi od toga šta opštinske organizacije žele da ponude turistima, a treba imati u vidu to da sve što se nudi turistima treba da ima jednu cjelovitu turističku priču", naglasila je Јovanovićeva.

Direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić rekao je da je cilj sastanka bila razmjena informacija i iskustava između krovnih turističkih tijela - Ministarstva i TORS-a i opštinskih turističkih organizacija, odnosno razmjena informacija bitnih za razvoj turizma na ovom području Srpske.

"U prvom dijelu sastanka predstavnici resornog Ministarstva i Turističke organizacije Republike Srpske upoznali su predstavnike opštinskih organizacija o zakonskim novinama i planovima, te o problemima u turizmu, a predstavnici lokalnih organizacija prezentovali su svoje najznačajnije turističke vrijednosti, te organizacione kapacitete turističkih organizacija", naglasio je Kljajić.

On je dodao da je u drugom dijelu sastanka vođena diskusija o nekoliko aktuelnih tema. Naglasak je bio na kreiranju turističkog proizvoda za tržište, novom pravilniku za registraciju seoskih domaćinstava, otvaranju suvenirnica i boravišnoj taksi.

Direktor Turističke organizacije opštine Doboj Mitra Đuričić izjavila je da su majske poplave znatno ugrozile turističku ponudu Srpske.

"Stanje u Doboju nakon poplava popravlja se kad je riječ o izletištima, planinarstvu, brdskom biciklizmu i paraglajdingu, a kad je riječ o institucijama i Tvrđavi, to je u prilično lošem stanju", istakla je Đuričićeva.