latinica  ћирилица
26/08/2014 |  13:54 | Autor: Agencije

Ferari 250 GT prodan za 38 miliona dolara

Ferari 250 GT "Omologato" ne treba posebno predstavljati ljubiteljima automobila, jer je to najpoželjniji, najtraktivniji i najljepši sportski kupe, sa najrespektabilnom trkaćom istorijom u slavnoj fabrici u Maranelu.

Nakon 49 godina u vlasništvu porodice Violati, ovaj Ferari je dobio novog vlasnika koga je ovo zadovoljstvo koštalo 38 miliona dolara.

Izrađeno je samo 39 primjeraka ove "zvijeri", a automobil broja šasije 3851GT ima veoma bogatu istoriju trijumfa na trkama. Automobil je savršeno očuvan i nije restaurisan, a u voznom stanju je od kada je izašao iz fabrike.

Čak 49 godina bio je u vlasništvu porodice Violati i zato ne čudi što je na aukciji postigao nevjerojatnu cijenu od 38 miliona dolara, nadmašivši trkaći F1 bolid Mercedes W186 iz 1954. za više od osam miliona dolara.

Kolekcionar rijetkih Ferarija Fabricio Violati kupio je ovaj automobil 1965. godine za 4.000 dolara, a automobil je poznat i po tome što je učestvovao u sudaru bivšeg francuskog skijaškog prvaka Anrija Orilijea, koji je preminuo od povreda. Nakon toga je kompletno popravljen, obnovljen i vraćen u originalno stanje u Ferarijevoj fabrici.

Umjesto klasičnih dugih ispušnih cijevi, ima trkaće auspuhe sa strane vozila. Interijer je odlično očuvan, a ima školjkasta sjedišta i trkaće pojaseve.