latinica  ћирилица
26/08/2014 |  14:05 | Autor: TANЈUG

Regionalna konferencija o nestalima u Mostaru

Predsjednici četiri države regiona: Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, potpisaće u petak 29. avgusta u Mostaru Deklaraciju o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih osoba usljed oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava.

Deklaraciju o nestalima će potpisati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Јosipović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Crne Gore Filip Vujanović.

Konferencija u Mostaru održava se povodom Međunarodnog dana nestalih koji se obilježava 30. avgusta i to će, kako je najavljeno, biti prilika za bilateralne sastanke četvorice lidera.

Očekuje se da Deklaracija koju će potpisati četiri države doprinese stabilizovanju opšteg stanja u regionu i vraćanju povjerenja.

Savjetnica predsjednika Srbije Stanislava Pak kaže da je potpisivanje Deklaracije snažan podstrek pronalaženju nestalih na području bivše Јugoslavije i šalje snažnu poruku svijetu da taj problem treba da se rješava na odgovoran i efikasan način.

Rješavanje pitanja nestalih osoba, prema ocjeni hrvatskog predsjednika Ive Јosipovića, neophodno je za izgradnju stabilnih i skladnih dobrosusjedskih odnosa u regionu, kao i preduslov da bi se razmatrala budućnost tužbi za genocid koje su jedna protiv druge podnijele Hrvatska i Srbija.

Konferenciji će, kako je najavljeno, predsjedavajući Međunarodne komisije za nestala lica Tom Miler, predstavnik OEBS-a Žerar Študman, predstavnik EU Peter Sorensen i predsjednik Regionalnog koordinacionog odbora porodica nestalih na zapadnom Balkanu Ljiljana Alvir, kao i predstavnik UN.

Prema posljednjim informacijama, oko 11.000 lica vodi se kao nestalo u ratu.