latinica  ћирилица
26/08/2014 |  16:21 | Autor: TANЈUG

Najveći pad proizvodnje kafe u Brazilu od 1965. godine

Dugotrajna suša u Brazilu već je odnijela oko polovine usjeva kafe na plantažama uzgajivača Hosea Fransiska Pereire, dok bi naredne godine situacija mogla biti još gora, jer se ta latinoamerička zemlja kreće u smjeru najvećeg pada proizvodnje od 1965. godine.

"Svi se mole za kišu", izjavio je generalni direktor kompanije Monte Alegre kofiz, Hose Fransisko Pereira, koji raspolaže plantažama na površini od 2.500 hektara u blizini Alfenasa (brazilska savezna država Minas Žerais). On je prognozirao ovogodišnju žetvu od 45.000 vreća, što je znatno niže u odnosu na 82.000 vreća iz prošle godine, javlja njujorška agencija Blumberg.

Po okončanju žetve narednog mjeseca, proizvodnja kafe u Brazilu, koji je najveći svjetski uzgajivač kafe, mogla bi pasti čak 18 odsto na 40,1 milion vreća, prema procjenama brazilskog Nacionalnog komiteta za kafu.

Budući da se prije početka proljeća na južnoj hemisferi očekuje pogoršanje situacije, ovaj komitet predviđa da će poljoprivrednici prikupiti manje od 40 miliona vreća u 2015. godini, što će biti najveći pad u proizvodnji kafe za posljednje tri decenije, prenosi Blumberg.