latinica  ћирилица
26/08/2014 |  18:08 | Autor: TANЈUG

Telegraf: Folijev ubica sa snimka možda nije pravi ubica

Analitičari smatraju da britanski džihadista sa video snimka ubistva američkog novinara DŽejmsa Folija, koji je 2012. otet u Siriji, možda nije njegov pravi ubica, mada je prihvaćeno da je novinar zaista ubijen, piše "Telegraf".

Njegova egzekucija je možda inscenirana, dok se pravo ubistvo možda odigralo bez kamera.
Rezultati forenzičke analize snimka na kome se vidi brutalno odrubljivanje Folijeve glave ukazuju na to da britanski džihadista sa snimka možda simulira ubistvo, a nije pravi ubica.

Analizu snimka koji traje četiri minuta i 40 sekundi uradila je jedna međunarodna kompanija za forenzičku nauku koja je radila sa policijom širom Velike Britanije i oni su utvrdili da su prilikom snimanja upotrebljeni neki trikovi i postprodukcijske tehnike kojima se ubistvo može dočarati kao stvarno iako nije.

Tako se, na primjer, nigde ne vidi krv, iako je britanski džihadista sa snimka najmanje šest puta nožem prešao preko vrata.
Zvuci koje navodno ispušta Foli nisu u skladu sa onim što bi se očekivalo.
Tokom Folijevog govora pojavljuje se prekid koji može ukazivati na to da je novinar morao da ponovi tekst.
Јedan stručnjak angažovan da analizira snimak je rekao: "Mislim da je snimak namješten. Imam utisak da je egzekucija izvršena nakon što je kamera ugašena".

Međutim angažovana kompanija, koja je zahtijevala anonimnost, nije došla do definitivnog odgovora, već je samo zaključila: "Niko ne spori da je egzekucija izvršena u nekom trenutku".