latinica  ћирилица
26/08/2014 |  19:55 | Autor: RTRS

Za unapređenja lokalnog privrednog razvoja u BiH 22 miliona dolara

U Banjaluci je potpisan Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta unapređenja lokalnog privrednog razvoja, vrijedan 22 miliona dolara.

Ovaj projekat realizovaće se u narednih nekoliko godina u cilju otvaranja radnih mjesta u cijeloj BiH. U evidenciji Zavoda za zapošljavanja Republike Srpske trenutno se nalazi više od 146 hiljada nezaposlenih.

Četiri godine i 22 miliona dolara kasnije, koliko je predviđeno da traje i košta projekat "Gold", broj nezaposlenih bi trebalo da bude značajno manji, vjeruju u resornom ministarstvu.

Akcenat je na lokalnim zajednicama, a Zavod za zapošljavanje i Vlada imaće ulogu posrednika.

Iz USAID-a i švedske agencije za razvoj najviše su zainteresovani za radna mjesta koja se odnose na informacione tehnologije. Naredni mjesec trebalo da stignu predstavnici posredničkih firmi iz Evrope koji će određivati koji projekti će biti podržani.

Milko Čolaković, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske je izjavi za RTRS da do novih radnim mjesta može doći do kraja ove godine.

"Ukoliko lokalne zajednice budu imale sačinjene projekte, njihova realizacija i otvaranje novih radnih mjesta može se očekivati do kraja ove godine", potvrdio je Čolaković.

Ministar rada o boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Petar Đokić, je rekao da brzina realizacije "zavisi od nas samih i od inventivnosti ljudi na lokalnom nivou".

Koliko će od predviđenih 22 miliona dolara za projekat zapošljavanja dobiti Republika Srpska još nije odlučeno, ali resorni ministar potvrđuje da realizacija projekta počinje već od danas.