latinica  ћирилица
26/08/2014 |  20:36 | Autor: TANЈUG

Abas: Neophodno trajno rješenje poslije tri rata

Palestinski predsednik Mahmud Abas istakao je večeras da je najnoviji rat između izraelske vojske i Hamasa istakao potrebu da se nađe trajno rješenje sukoba s Izraelom

"Šta je sljedeće? Gaza je doživjela tri rata. Da li da očekujemo novi rat za godinu ili dvije? Hoće li do tada to pitanje biti bez rješenja?" upitao je on u obrahanju Palestincima prenošenom preko televizije u svom sjedištu u Ramali na Zapadnoj obali.

Abasovi savjetnici su rekli da on namjerava da zatraži od Savjeta bezbjednosti UN da zahtijeva povlačenje Izraela sa svih teritorija koje je okupirao u šestodnevnom ratu 1967. godine, kako bi se omogućilo stvaranje nezavisne Palestine. Abas je aludirao na taj plan u svom govoru.
"Danas ću dati palestinskom rukovodstvu moju viziju rješenja i nakon toga ćemo nataviti konsultacije s međunarodnom zajednicom. Ta vizija mora biti jasna i dobro definisana i ne ulazimo u pregovore bez kraja," rekao je Abas.

Očekuje se da će Abas, vođa sekularnog Fataha, rivala Hamasu, koji de fakto kontroliš Gazu, imati glavnu ulogu u svakom novom dogovoru o režimu na granicama pojasa. Abas je izgubio kontrolu nad tom teritorijom sredinom 2007. godine, kada je Hamas pobijedio snage lojalne Fatahu.Od tada je Abas kontrolisao samo drugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu.

Ako bi se obnovio Abasov uticaj u Gazi, kao što se očekuje na osnovu svakog dogovora kome posreduje Egipat, snage lojalne njemu bi bile razmještene na graničnim prelazima da odagnaju strah Izraela i Egipta da Hamas neće ponovo pokušati da prokrijumčari oružje. Izrael takođe brine da će hamasovci iskoristiti građevenski materijal, namijenjen obnovi razrušene Gaze, u vojne svrhe.
Činjenica je da je u posljednjih nekoliko godina Hamas izgradio mrežu tunela ispod granice za napade na Izraelce, koje je Izrael tokom ove ofanzive uglavnom uništio, kako tvrdi, podsjeća Asošijeted pres.
Od početka sukoba 8. jula, Izrael je izveo oko 5.000 udara na Gazu, a palestinski ekstremisti su ispalili bezmalo 4.000 raketa i mina preko granice. Rat u Gazi usledio je nakon otmice i ubistva tri izraleska tinejdžera u junu na Zapadnoj boali. To je izazvalo veliko hapšenje hamasovaca, koje je Izrael optužio za taj zločin, zbog čega je pojačano prokogranično raketiranje iz Gaze na izraelsku teritoriju.