latinica  ћирилица
26/08/2014 |  22:45 | Autor: SRNA

Ešton: Razgovori u Minsku pozitivni

Višestrani razgovori u Minsku bili su srdačni i pozitivni, izjavila je večeras visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjedost Ketrin Ešton.
Lideri EU i regiona o ukrajinskoj krizi - Foto: AFP
Lideri EU i regiona o ukrajinskoj kriziFoto: AFP

Eštonova, koja je učestovala u razgovorima, izjavila je da je naglasila potrebu za uspostavljanje prekida vatre u Ukrajini, uspostavljanja efikasne uprave na rusko-ukrajinskoj granici, isporuku humanitarne pomoći Ukrajini u skladu sa međunarodnim zakonom i pokretanje političkog procesa za rješenje internih nesuglasica u Ukrajini.

Kremlj je saopštio da su okončani i bilateralni razgovori između ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je nešto ranije da su se svi lideri u Minsku saglasili sa potrebom deeskalacije sukoba u Ukrajini.

"Svi želimo da bude postignut napredak. Činjenica da je održan današnji sastanak, predstavlja uspjeh. Razgovori su bili teški jer postoje nesuglasice između strana. Svi smo saglasni da je potrebna deeskalacija i oslobađanje talaca", istakao je Lukašenko nakon sastanka sa Putinom i Porošenkom.