latinica  ћирилица
27/08/2014 |  09:51 | Autor: TANЈUG

Izrael i Hamas prihvatili neograničeni prekid vatre

Izrael i Hamas objavili su da su pristali na neograničeni prekid vatre u pojasu Gaze, poslije 50 dana sukoba, u kome je ubijeno više od 2.200 ljudi, velikom većinom Palestinaca.

U Pojasu Gaze poštuje se primirje koje je juče postignuto u Kairu, u posrednim pregovorima između Izraela i Palestinaca poslije 50 dana sukoba.

Izraelska vojska saopštila je rano jutros da nije bilo kršenja prekida vatre, koji je stupio na snagu juče u 19 časova po lokalnom vremenu, prenose agencije.

Prekid vatre je stupio na snagu sinoć u 19 sati po lokalnom vremenu, ali je nasilje trajalo do posljednjeg minuta i jedan Izraelac ubijen je u eksploziji granate ispaljene iz Gaze, a dvoje ljudi je teško ranjeno.

U pojasu Gaze je u izraelskom vazdušnom udaru srušena je jedna sedmospratna zgrada u Beit Lahiji na sjeveru. To je šesta visoka zgrada koja je sravnjen sa zemljom od vikenda.

Eksplozije od izraelskih udara mogle su se čuti i nakon što je objavljen prekid vatre, prenio je Asošijeted pres.

U Gazi je počelo slavlje, a čuli su se i poruke sa džamija.

Zvaničnici Hamasa i Islamskog džihada su rekli da je dogovoreno da Izrael olakša blokadu pojasa Gaze, kako bi se omogućilo dostavljanje pomoći i građevinskog materijala u ratom pogođenu palestinsku teritoriju.

Indirektni pregovori o komplikovanijim pitanjima, kao što je zahtjev Hamasa da funkcionše aerodrom i luka u pojasu Gaze, počeće za mjesec dana, rekli su isti izvori.

Poznavaci prilika navode da su se zaraćene strane dogovorile o sličnim uslovima na osnovu kojih je okončan osmodnevni sukob u novembru 2012. godine.

Na osnovu tih uslova Izrael je obećao da će postepeno olakšavati ograničenja na graničnim prelazima u pojasu Gaze, dok je Hamas obećao da će obustaviti raketnu vatru.