latinica  ћирилица
28/08/2014 |  09:34 | Autor: RTRS

Danas izbor najboljeg fudbalera Evrope

Evropska fudbalska elita danas je u Monaku, gdje će se održati tradicionalni UEFA izbor najboljeg fudbalera na Starom kontinentu, kao i žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona.

Evropa će danas u Monaku četvrti put birati svog najboljeg fudbalera. Izbor, čiji je idejni tvorac predsjednik UEFA Mišel Platini, održava se od 2011. godine, a prvi pobjednik bio je Lionel Mesi. Naredne godinu ovo priznanje pripalo je Mesijevom klupskom kolegi iz Barselone Andresu Iniesti, a prošle godine francuskom internacionalcu u Bajernu, Franku Riberiju.

Riberijev nasljednik danas će postati neko od njegova dva klupska saigrača, golman Maneul Nojer ili Arjen Roben, ili Kristijano Ronaldo, zvijezda madridskog Reala.

Nojer, koji je drugi put proglašen njemačkim fudbalerom godine, jedan je od najzaslužnijih što je Njemačka postala šampion svijeta u Brazilu. On je s Bajernom u prošloj sezoni osvojio UEFA Super kup, šampionat i Kup Njemačke. Bavarci su postali i klupski prvaci svijeta, pobijedivši u finalu u Marakešu Rajo Kasablanku, rezultatom 2:0.

Robenovi aduti su identični klupski trofeji, s tim da se u Brazilu sa nacionalnim timom Holandije morao zadovoljiti trećim mjestom. U svakom slučaju, odigrao je jednu od najboljih sezona u karijeri, ali ono što nedostaje i Robenu i Nojeru je trofej iz najjačeg klupskog takmičenja svijeta, Lige šampiona koje je osvojio Ronaldov Real.

Iako su Ronaldov Portugal nije proslavio na Mundijalu, a "Evropski Brazilci" postali jedno od najvećih razočarenja 20. planetarnog fudbalskog takmičenja, Realova zvijezda je bio fantastičan u Ligi šampiona. Sa 17 golova postao je prvi strijelac najrenomiranijeg takmičenja u kojem je podigao pobjednički pehar sa saigračima iz "kraljevskog kluba", što je bila 10 jubilarna titula za Real u LŠ. Nakon finala u kojem je njegov tim pobijedio gradskog rivala Atletiko Madrid, rezultatom 4:1, oborio je i rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni LŠ. Osvojio je i Kup Španije i bio najbolji strijelac Primere sa 31 golom.

Među nominovanim Ronaldo je jedini igrač koji je od formiranja UEFA izbora uvijek, tj. četiri puta bio u najužoj konkurenciji za trofej.

Odluku o tome ko je najbolji evropski fudbaler donijeće 54 člana UEFA žirija, po jedan urednik ili novinar iz zemalja članica UEFA. U sali Grimaldi Forum članovi žirija glasaće uživo u roku od 30 sekundi, a pobijediće fudbaler koji dobije najviše glasova.

Biće izabrana i najbolja fudbalerka u Evropi. Sutra, nakon izbora za najboljeg fudbalera u Evropi, u Grimaldi Forumu biće održan i žrijeb za grupnu fazu Lige Evrope.