latinica  ћирилица
28/08/2014 |  10:54 | Autor: Bi-bi-si

Proruski borci napreduju ka jugu

Nakon što su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruske snage su nastavile da napreduju južno, prema ključnoj luci Marijupolj, objavio Bi-Bi-Si.

Kijev optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice sa Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali zvanični Kremlj to oštro negira.

Posljednjih nedjelja ukrajinske su snage vratile kontrolu nad većim brojem mjesta na istoku zemlje od proruskih snaga, ali su SAD sada iznijele sumnju da je u toku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija.

Izvještaji novinara i vojske sa terena ukazuju da su Novoazovsk osvojile proruske snage. "Momci sa istoka su otvorili vatru na pozicije ukrajinske vojske i vojska je napustila Novoazovsk", izjavio je za Bi-Bi-Si novinar Petr Šelomovski.

"Oni od jutros napuštaju grad i mislim da su ovo posljednji oklopni transporteri koji su ga napustili", rekao je on.

Portparol proruskih snaga je rekao da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Marijupolj.

Proruske snage već nedjeljama pokušavaju da prodru dalje od regiona Donjecka, gdje su se našli u okruženju ukrajinske vojske. Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad Azovskim morem.

Moskva razmatra NATO aktivnosti

Moskva će razmotriti aktivnosti snaga NATO nedaleko od ruske granice kada bude donosila svoje vojne planove, rekao je ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško. Istakao je da će Moskva uzeti u obzir konfiguraciju i aktivnosti snaga NATO na ruskim granicama u njihovom vojnom planiranju.

Planovi Alijanse da pojača svoje snage nedaleko od ruskih granica samo bi zakomplikovali odnose NATO i Moskve, upozorio je Gruško.

NATO je preduzeo niz koraka da pojača svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi od početka krize u Ukrajini. U međuvrmenu, njemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru rekla ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da izvještaji o novim upadima ruske vojske na teritoriju Ukrajine moraju biti razjašnjeni.

Kelin: Ruska vojska ne učestvuje u sukobima

Ruska vojska i njena oprema nisu angažovani u sukobima u Ukrajini, izjavio je danas stalni izaslanik Rusije u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju  Andrej Kelin.

- Јasno smo rekli da nema učešća ruske vojske. Mi tamo ne šaljemo nikakvu opremu - rekao je Kelin, a prenosi Itar-tas.