latinica  ћирилица
28/08/2014 |  11:14 | Autor: RTRS

Berlin - Konferencija "Zapadni Balkan"

U Berlinu je danas poslijepodne, u okviru Konferencije "Zapadni Balkan", počeo sastanak na kojem učestvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je i inicijator čitavog skupa, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i premijeri zemalja zapadnog Balkana, Slovenije, Hrvatske, Austrije.

Poslije sastanka biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Merkelova, Barozo i Edi Rama, premijer Albanije koja trenutno predsjedava Procesom saradnje u Јugoistočnoj Evropi.
Nakon konferencije, njemačka kancelarka organizuje radnu večeru za premijere.

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je svim zemljama zapadnog Balkana data evropska perspektiva, što znači da svi imaju šansu da postanu članice EU.
Merkelova je rekla da je cilj konferencije u Berlinu o zapadnom Balkanu da se pokaže kako se od situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni sa drugima", te dodala da je uvjerena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva.

Merkelova je pojasnila da je to jedino bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva, saopšteno je iz njemačke Vlade.

"Cilj inicijative je da se ojača evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Potrebni su novi impulsi za privredni i državno-pravni napredak, za sigurnost i pomirenje država u regionu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je današnja konferencija u Kancelarskoj službi nastavak samita u Dubrovniku, na kojem je Merkelova učestvovala u julu.

Sastankom ministara privrede zemalja regiona u Berlinu je počela Konferencija o zapadnom Balkanu. Dan posvećen zapadnom Balkanu počeo je konferencijom ministara privrede, koju je otvorio njemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel.

Na konferenciji učestvuju predsjednici država ili vlada, i ministri spoljnih poslova i privrede Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske i Slovenije koje su članice EU.

BiH u Berlinu predstavljaju predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda, ministri, inostranih poslova Zlatko Lagudžmija i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić. U toku je sastanak Bevande i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Na dva panela razmatraju se pitanja iz oblasti energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanja zapošljavanja, male i srednje privrede ali i investicija.

Zatim će se sastati ministri inostranih poslova regiona, a potom će biti održan zajednički skup u sjedištu njemačke kancelarke Merkel sa premijerima regiona i predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Iz Brisela su stigli i komesar za proširenje Štefan File i komesar za energetiku Ginter Etinger. Kako je najavljeno u Briselu, evropski zvaničnici imaju za cilj da podrže evropske integracije regiona.

Bevanda i Vučić razgovarali u Berlinu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakli su tokom današnjeg susreta u Berlinu značaj daljeg povezivanja u svim aspektima, a posebno u jačanju privredne i ekonomske saradnje u regionu.

Oni su istakli da time žele doprinijeti stabilizaciji cijelog regiona, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o saradnji na evropskom putu, naglašavajući da je evropska perspektiva zajednički put za obje zemlje.

Bevanda i Vučić razgovarali su i o današnjoj konferenciji o zapadnom Balkanu, koja se održava u Berlinu, i razmijenili stavove o odnosima u regionu.

Sastanku je prisustvovao ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Bevanda predvodi delegaciju BiH na konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu, čije je domaćin kancelar Njemačke Angela Merkel.

Bevanda će poslijepodne učestvovati na radnoj sjednici sa Merkelovom i predsjednikom Evropske komisije Žose Manuelom Barosom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u Berlin došla sa više ideja kako političkih tako i ekonomskih. "Tražićemo da se formira viši stepen kontrola robe i usluga, da idemo ka carinskoj uniji u region CEFT-a, što nije jednostavno. Da dostignemo što veći nivo jedinstvenog tržišta, skraćivanje birokratskih procedura i čekanja na granici" rekao je Vučić.