latinica  ћирилица
28/08/2014 |  12:31 | Autor: TANЈUG

Izrael razmatrao ponovnu okupaciju Gaze

Izrael je ozbiljno razmatrao da li da ponovo u potpunosti okupira pojas Gaze i smatrao je to "jedinom alternativom", ako Egipat ne uspije da izdejstvuje dogovor o prekidu vatre i Hamas nastavi da ispaljuje rakete preko granice, izjavio je izraelski ministar Јuval Stajnic.
Izrael, pojas Gaze - Foto: RT
Izrael, pojas GazeFoto: RT

Uoči objave prekida vatre, izraelski vojni komandanti su obavijestili uži sastav izraelske vlade o sljedećim koracima ako pregovori o prekidu vatre, kojima posreduje Egipat, dožive krah.

- Puna vojna ponovna okupacija Gaze je ozbiljno razmatrana - rekao je Stajnic, zadužen za obavještajne poslove, u emisiji Bi-Bi -Sija.

- Ako bi Hamas insistirao na nastavku ispaljivanja raketa u Izrael u narednih nekoliko nedjelja ili mjeseci, procjenjujem da bi to bila jedina alternativa - rekao je on.

Neograničeni prekid vatre između Izraela i palestinskih frakcija stupio je na snagu u utorak uveče. Time je okončano 50 dana sukoba, u kome je ubijeno više od 2.140 Palestinaca.

- Platili smo vrlo visoku cijenu sa 70 žrtava na našoj strani. Ljudi su morali da pobjegnu iz svojih domova na jugu Izraela zbog svakodnve baražne raketne i minobacačke vatre - dodao je Stajnic.