latinica  ћирилица
28/08/2014 |  12:49 | Autor: RTRS

Umjetnici stvaraju na Kozari

Godišnja manifestacija Ars Kozara - Umjetnost u prirodi ove godine održava se sedmi put u prostoru Nacionalnog parka Kozara.

Na lokalitetu Glavuša okupilo se 14 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Umjetnici će do kraja avgusta od prirodnih materijala stvarati umjetnička djela, a zatim ih ostaviti u prirodi kako bi se vremenom vratila u prirodni ciklus.

Projekat Ars Kozara predstavlja proširenje kulturnog sadržaja u BiH kroz produkcije i promocije novih vidova umjetnosti i njihovih odnosa sa publikom i okolinom. 

Umjetnik u prirodi za svoj rad koristi produkte organskog porijekla, rad smješta u prirodni kontekst i prepušta ga prirodnom ciklusu. Specifičnost Ars Kozare je da umjetnici stvaraju na licu mjesta, tamo gdje će taj rad i ostati.
Bojani Radenović, umjetnici iz Beograda, učešće na ovoj manifestaciji je i prvi susret sa umjetnošću u prirodi i korištenjem prirodnih materijala.

- Rad koji stvaram zamišljen je kao polusfera izdubljena u Zemlji, kasnije emitovan u Zvjezdani sistem. Ukratko, to je i kao neka zamjena teza "nebo u Zemlji" i okretanje naopačke, tj. kao neki mikro svijet u malom - kaže Bojana Radenović.

Zajednički rad bračnog para iz Zagreba Melite i Bojana Fliglera rađen je od ogledala, gdje je glavni motiv čovjek i preispitivanje njegove povezanosti s prirodom.

Melita Matović Fligler kaže da su imali ideju da prikažu kako se čovjek povezuje s prirodom na način da ga prikažu kako visi s drveta, s tim da istovremeno vidi i sebe i fragmente prirode unutar izlomljenog ogledala.

Za razliku od prethodnih godina, učesnici Ars Kozere će, osim 12 pojedinačnih radova, realizovati i zajedničko djelo.

Andrej Beret, kustos Ars Kozare, ističe da je želja aktivista Likovnog udrženja "Tač.ka", da bude izrađen jedan trodimenzionalan rad u vidu instalacije. Izrazio je i uvjerenje, da će to biti ostvareno ove godine.

Ars Kozara je projekat prvobitno nastao u saradnji sa udruženjem "Arte Sella" iz Italije čije višedecenijsko iskustvo govori u prilog održivosti ovog projekta. Realizacija projekta je i doprinos razvoju turističkih potencijala Nacionalnog parka Kozara u kome se projekat i realizuje.

Organizator Ars Kozare je Likovno udruženje "Tač.ka" iz Prijedora, a podržali su je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Prijedor.