latinica  ћирилица
28/08/2014 |  14:04 | Autor: SRNA

"Kočićev dan u Beogradu" uz književnike Srpske i Srbije

Polaganjem cvijeća i besjedama na grobu književnika Petra Kočića u Aleji velikana u Beogradu, te recitovanjem stihova ispred spomenika Kočiću u Čuburskom parku, pjesnici i pisci iz Srpske i Srbije obilježili su danas "Kočićev dan u Beogradu".
Polaganje vijenaca na spomenik Petru Kočiću - Foto: RTRS
Polaganje vijenaca na spomenik Petru KočićuFoto: RTRS

Cvijeće na Kočićev grob položili su predstavnici domaćina manifestacije Pero Đurđević, Zavičajnog društva "Zmijanje" Milenko Šarić, predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić i dobitnik Kočićeve nagrade Slobodan Јanković. Oni su, uz predsjednicu Udruženja književnika RS Јovanku Stojčinović Nikolić, besjedili na Kočićevom grobu.

Cvijeće je u ime Predstavništva Republike Srpske u Beogradu na Kočićev grob položio Branko Kovačević.

Šarić je, navodeći da podnosi raport Kočiću u ime Zmijanaca o tome šta je urađeno u posljednjih godinu dana, rekao da na Zmijanju, gdje god se pogleda, vide se nove svetinje i novi putevi, a ove godine će dobiti i novi vodovod.

Јanković je rekao je da je Kočić smatrao da se sloboda srpskog naroda, bića i zemlje čuva u njegovom jeziku i da je Kočić pokazao kako se žrtvuje za svoj narod.

"Kočićev račvasti jezik je odražava duh epskog čovjeka. On je postao naša velika baština i istočnik svega što se danas dešava Republici Srpskoj, BiH. On je o svemu tome ranije pisao, on je zasejao seme Mlade Bosne i ukazao šta činiti da se narod bori za svoju pravdu i slobodu", rekao je Andrić.

Predsjednica Udruženja književnika Srpske rekla je da očekuje da će se produbiti saradnja književnika Srpske i Srbije.

Nakon obraćanja na Kočićevom grobu, pjesnici i pisci iz Republike Srpske su se okupili kod spomenika Kočiću u Čuburskom parku, gdje su recitovali svoje stihove.

Kočićev dan u Beogradu biće završen večeras u Udruženju književnika Srbije, gdje će biti održano knjićevno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji- pjesnici Srbije i Republike Srpske".

Kočićevi dani biće nastavljeni u Banjaluci, gdje će sutra bito održano Kočićevo veče, 30. avgusta Svečana akademija, a biće završeni u nedjelju, 31. avgusta, Kočićevim zborom na Zmijanju.