latinica  ћирилица
28/08/2014 |  16:32 | Autor: TANЈUG

Energoinvest teško naplaćuje poslove u Libiji i Iraku

Bh.kompanija Energoinvest za 2014. godinu ugovorila je poslove u vrednosti od oko 140 miliona evra, i uprkos problemima s naplatom realizovanih ugovara, u tekućoj godini ostvariće dobit, saopšteno je iz te kompanije.

Riječ je o poslovima u Albaniji, Libiji, Alžiru, Etiopiji, Iraku, Kosovu, Slovačkoj, Srbiji, Makedoniji i drugim regionima i zemljama.
U kompaniji ističu da je za buduće poslovanje od velike važnosti to što se nove šanse otvaraju na regionalnom tržištu, u Crnoj Gori i Sloveniji, ali i u Africi.
Dodaju da su u Kongu upravo potpisali ugovor u vrijednosti od 1,4 miliona evra za izgradnju nacionalne telekomunikacione mreže.
Ipak, glavni problem s kojim se ova firma suočava jeste naplata realizovanih ugovora zbog ratnog stanja u Libiji, Siriji i Iraku.
Između ostalog, u Energoinvestu navode da su u oštroj konkurenciji sa velikim svjetskim kompanijama pobijedili na tenderu u Alžiru za izgradnju trafostanice jačine 400 kilovata. Riječ je o ugovoru vrijednom preko 52 miliona evra za projekat po sistemu "ključ u ruke", koji je najveći u novijoj istoriji Energoinvesta.

U Etiopiji ova kompanija radi na izgradnji dalekovoda snage 230 kilovata za Elektroprivredu Etiopije, a projekat je vrijedan oko 45 miliona američkih dolara i u završnoj je fazi.
U Iraku rade projekat izgradnje četiri trafostanice, a ukupna vrijednost predmetnog ugovora je nešto manja od 50 miliona dolara.