latinica  ћирилица
28/08/2014 |  17:08 | Autor: RTRS

"Afera klubovi" trese Semberiju (VIDEO)

Na inicijativu sportskih radnika, CЈB Bijeljina je prije nekoliko godina otvorio "aferu klubovi".
Afera klubovi trese Semberiju - Foto: RTRS
Afera klubovi trese SemberijuFoto: RTRS

Od prvobitnih 888.428 KM, na koliko je CЈB Bijeljina podnio izvještaj Tužilaštvu protiv funkcionera i zaposlenih u opštinskoj upravi i sekretara Opštinskog fudbalskog saveza, došlo se do cifre od 207.000 KM koje su raspodjeljene, između ostalih i fudbalskim klubovima koji nisu bili registrovani!

Na kraju je u optužnici naveden samo sekretar Opštinskog fudbalskog saveza Radika Marić koji je odgovarao sporazumnim priznanjem krivice. Kažnjen je sa 15.000 maraka i zatvorskom kaznom od 6 mjeseci.

Danas u Semberiji postoji 69 fudbalskih klubova raspoređenih u šest liga, a ukupno 149 u svim sportovima. U Gradskoj upravi tvrde da se sve radi po Zakonu i ističu da niko nije odgovarao pred Sudom.

Posljednji rebalans budžeta pojedini odbornici su kritikovali, između ostalog, što se mnogo više novca izdvaja za fudbalske klubove nego za boračke kategorije i agrar.

"Frapirajuće je da jedan FK Radnik ima veći budžet nego 35.000 demobilisanih boraca. 1,4 miliona KM se izdvaja za sport i to je daleko veća cifra nego kad je u pitanju Agrarni fond", izjavio je odbornik u Gradskoj skupštini Perica Spasojević.

Sa druge strane načelnik Odjeljenja za finansije u Gradskoj upravi Savezu Mijo Sofrenić kaže kako Agrarni fond uopšte nije postojao prije 5 godina. 

"Agrar nije samo fond nego i druge oblasti u kojima je 3,5 miliona maraka. U posljednjih nekoliko godina došlo je do ekspanzije fudbala i sporta uopšte", kaže Sofrenić i dodaje da je broj sportista u posljednjoj deceniji povećan za četiri puta, što je, ističe, velika stvar za ovaj dio RS.

 

Da bi se pokrili troškovi takmičenja, za klubove iz najniže lige izdvaja se 1600 maraka na godišnjem nivou. Kako se rangovi takmičenja povećavaju tako su sve veća i sredstva koja dobijaju.

"Problem je u tome što postoji četiri, pet klubova druge lige koji povlače ogromna sredstva , ta četiri kluba kao svi ostali klubovi", izjavio je Spasojević. 

Sa 69 klubova bijeljinski fudbalski savez je poslije Sarajeva najveći Savez u BiH. Poređenja radi, Banjalučki ima 23. U Semberiji gotovo da nema sela bez kluba, a u nekima i po dva. Prije rata klubovi, tvrdi odbornik Spasojević , nisu se finansirali iz opštinskog budžeta već na drugi način. Danas, kaže Spasojević, novo finansiranje prilika je i za skupljanje političkih poena.