latinica  ћирилица
28/08/2014 |  17:28 | Autor: Agencije

Merkel: Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

U Berlinu je danas poslijepodne, u okviru Konferencije "Zapadni Balkan", počeo sastanak na kojem učestvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je i inicijator čitavog skupa, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i premijeri zemalja zapadnog Balkana, Slovenije, Hrvatske, Austrije.
Berlin - Konferencija "Zapadni Balkan" - Foto: TANЈUG
Berlin - Konferencija "Zapadni Balkan"Foto: TANЈUG

18:02 Angela Merkel: "Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i ovakvi sastanci će biti organizovani jednom godišnje u naredne četiri godine"

Foto: RTRS

 

17:32 Na konferenciji "Zapadni Balkan" u Berlinu upravo se očekuje obraćanje medijima njemačke kancelarke Angele Merkel

Foto: RTRS

--------------------------------------------------------------------------------------

Poslije sastanka biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Merkelova, Barozo i Edi Rama, premijer Albanije koja trenutno predsjedava Procesom saradnje u Јugoistočnoj Evropi.

Berlin - Konferencija "Zapadni Balkan"

Dačić: Zapadni Balkan region mira i stabilnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na konferenciji u Berlinu da je zapadni Balkan region mira i stabilnosti, koji očekuje brzo pristupanje EU.

Dačić je naglasio da je novi pristup EU, po kome će poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i borbi protiv korupcije biti otvorena na samom početku pregovaračkog procesa, u najboljem interesu država kandidata za članstvo, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Evropske integracije su najefikasniji i najbrži način da dostignemo visoke standarde u ovim oblastima, ključnim za sveobuhvatni razvoj države i društva i obezbeđivanje ekonomskog rasta i društvenog prosperiteta", rekao je Dačić.

Prioriteti Srbije su, prema njegovim riječima, izgradnja pravne države i vladavine prava što su, ujedno, i preduslovi za privlačenje stranih investicija i aktiviranje malog i srednjeg preduzetništva u zemlji.

Dačić je istakao da su tokom 2013. godine usvojene Strategija reforme pravosuđa i Strategija za borbu protiv korupcije, koje detaljno preciziraju sve mjere i rokove za implementaciju.

Berlin - konferencija "Zapadni Balkan"

On je poručio i da treba uložiti napore kako bi se, zbog potencijalnih investitora, poboljšali zakonodavni okviri i primjena zakona, te izgradila kultura koja ima "nulti stepen tolerancije" prema korupciji.

Kada je riječ o unapređenju zakonodavnog procesa u tim oblastima, Dačić je naglasio da je za Srbiju značajna pomoć EU, kao i bilateralna pomoć i podrška država kao što je Njemačka.

On je rekao da Srbija ne očekuje od EU popuštanja kad je riječ o ispunjavanju kriterijuma za članstvo i da je spremna na produbljivanje saradnje u cilju ubrzanja evropske integracije regiona, kako sa onima koji su u procesu evropskih integracija odmakli dalje od Srbije, tako i sa onima kojima tek predstoje značajni koraci na tom putu.

"Smatramo značajnim da na tom putu svako napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama, bez nametnutog ujednačavanja tempa", zaključio je Dačić u obraćanju na ministarskom panelu pod nazivom "Ekonomsko upravljanje i približavanje EU".

Berlin - Konferencija "Zapadni Balkan"

BiH u Berlinu predstavljaju predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda, ministri, inostranih poslova Zlatko Lagudžmija i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić. Na dva panela razmatraju se pitanja iz oblasti energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanja zapošljavanja, male i srednje privrede ali i investicija.

Zatim će se sastati ministri inostranih poslova regiona, a potom će biti održan zajednički skup u sjedištu njemačke kancelarke Merkel sa premijerima regiona i predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Iz Brisela su stigli i komesar za proširenje Štefan File i komesar za energetiku Ginter Etinger. Kako je najavljeno u Briselu, evropski zvaničnici imaju za cilj da podrže evropske integracije regiona.

Bevanda i Vučić razgovarali u Berlinu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakli su tokom današnjeg susreta u Berlinu značaj daljeg povezivanja u svim aspektima, a posebno u jačanju privredne i ekonomske saradnje u regionu.

Berlin:Bevanda-Vučić


Oni su istakli da time žele doprinijeti stabilizaciji cijelog regiona, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o saradnji na evropskom putu, naglašavajući da je evropska perspektiva zajednički put za obje zemlje.

Bevanda i Vučić razgovarali su i o današnjoj konferenciji o zapadnom Balkanu, koja se održava u Berlinu, i razmijenili stavove o odnosima u regionu.

Sastanku je prisustvovao ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Bevanda predvodi delegaciju BiH na konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu, čije je domaćin kancelar Njemačke Angela Merkel.

Bevanda će poslijepodne učestvovati na radnoj sjednici sa Merkelovom i predsjednikom Evropske komisije Žose Manuelom Barosom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u Berlin došla sa više ideja kako političkih tako i ekonomskih. "Tražićemo da se formira viši stepen kontrola robe i usluga, da idemo ka carinskoj uniji u region CEFT-a, što nije jednostavno. Da dostignemo što veći nivo jedinstvenog tržišta, skraćivanje birokratskih procedura i čekanja na granici" rekao je Vučić.

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS

Konferencija "Zapadni Balkan"
Foto: RTRS