latinica  ћирилица
28/08/2014 |  22:38 | Autor: SRNA

U sklopu "Kočićevog zbora" održan forum besjedništva

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras je, u okviru 49. "Kočićevog zbora", održan Prvi forum besjedništva na kojem je učestvovalo osam studenata pravnih fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Beograda.
Banjaluka: Forum besjedništva - Foto: SRNA
Banjaluka: Forum besjedništvaFoto: SRNA

Vitomir Popović, predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" koje je organizator foruma, rekao je da je Petar Kočić bio veliki besjednik, te da će večerašnja manifestacija doprinijeti ukupnom kulturnom sadržaju "Kočićevog zbora".

Forum besjednika organizovan je pod mentorstvom profesora Nikole Mojovića koji je rekao da jednog besjednika odlikuju najbolje ljudske vrline, te da su važne riječi, govor i ono što se publici treba saopštiti.

"Govornik je onaj ko je dobar čovjek, jer samo dobar čovjek može biti dobar govornik. Ne znači ako neko dobro i lijepo govori da je govornik, jer je u istoriji bilo velikih govornika koji su zloupotrebljavali govor", istakao je Mojović.

On je dodao da se retorika i besjedništvo proširilo na ovim prostorima, te da su sloboda govora i mišljenja osnov demokratije.

"Veliki Kočić je, kao veliki borac, narodni tribun i veliki govornik u nekadašnjem Saboru BiH, zaslužio da se mladi ljudi, mladi govornici, sjete i Kočića i u njegovu čast besjede", naglasio je Mojović.

Forum besjedništva prvi put je organizovan u okviru "Kočićevog zbora", a namjera organizatora je da se ovim događajem iskaže dužno poštovanje prema Petru Kočiću koji je u svoje vrijeme bio jedan od najboljih oratora u Saboru BiH u vrijeme Austrougarske okupacije.