latinica  ћирилица
29/08/2014 |  16:06 | Autor: RTRS

Od ponedjeljka kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas"

Auto-moto savez Republike Srpske, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova, saobraćaja i veza i prosvjete i kulture počeće od ponedjeljka, 1. septembra, preventivnu kampanju "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", kojom će se uticati na vozače da povećaju oprez zbog početka školske godine, te edukovati učenici, roditelji i nastavnici o pravilnom ponašanju u saobraćaju.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Radislav Јovičić rekao je da su pripadnici MUP-a prije početka školske godine provjerili infrastrukturu i saobraćajnu signalizaciju oko svih školskih objekata, te dali preporuke i smjernice lokalnim zajednicama.

"U narednom periodu povećaćemo broj policijskih službenika u blizini škola kako bi preventivno uticali na smanjenje brzine vozača", rekao je Јovičić u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić".

On je dodao da su pripadnici MUP-a sa ostalim institucijama obavili i kontrolu tehničke ispravnosti autobusa za prevoz učenika, te određeni broj vozila isključili iz saobraćaja, a određenima naložili tehničku popravku.

Generalni sekretar Republičkog auto-moto saveza Ranko Babić precizirao je da je ova organizacija izradila video-spot koji se već emituje, radio džingl, uputstvo za roditelje o pripremi djece za samostalno i bezbjedno učešće u saobraćaju, te letak i bilbord za vozače, kojim se vozači podsjećaju da će od 1. septembra biti mnogo više djece na ulicama.

"Ovu priliku koristimo da vozače podsjetimo da je sada na njima najveća odgovornost", rekao je Babić.

On je dodao i da Auto-moto savez, u saradnji sa osnovnim školama, djecu priprema za republičko takmičenje "Djeca u saobraćaju", te da su u većini škola formirane saobraćajne sekcije.

On je izrazio nadu da će uskoro biti završen i pravilnik o školskim saobraćajnim patrolama, koje bi trebalo da budu uspostavljene uz pomoć saobraćajne policije.

Kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" trajaće do 30. septembra.