latinica  ћирилица
01/09/2014 |  08:04 | Autor: RTRS

Mutabdžija: Ispolitizovana bošnjačka djeca iz Vrbanjaca

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ocijenio je da je ispolitizovan slučaj sa bošnjačkom djecom koja pohađaju Osnovnu školu u Vrbanjicima kod Kotor-Varoš i istakao da se istovremeno u Federaciji BiH ne poštuje privremeni sporazum o izučavanju nacionalne grupe predmeta.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija - Foto: SRNA
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran MutabdžijaFoto: SRNA

"Kada se završe izbori u BiH, ta djeca će ostati na potpunoj margini", rekao je Mutabdžija komentarišući najave roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca da njihova djeca danas, kada počinje nova školska godina, neće krenuti na nastavu, jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi.

On je ukazao da se u FBiH ne poštuje privremeni sporazum o izučavanju nacionalne grupe predmeta.

"Privremeni sporazum primjenjuje se samo u Republici Srpskoj, i to u punom kapacitetu u 22 škole, dok u FBiH imamo tek jedan ili dva slučaja da se implementira, i to samo kada je riječ o srpskom jeziku bez upotrebe udžbenika iz Republike Srpske", precizrao je Mutabdžija.

On je naveo da se, uprkos ovoj činjenici fokus stavlja na Republiku Srpsku, s ciljem urušavanja njenih institucija, što neće biti dozvoljeno.

Djeci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša omogućeno je da imaju nastavni predmet koji se zove "jezik bošnjačkog naroda" prema članu sedam Ustava Republike Srpske, koji jasno definiše nazive jezika u Srpskoj.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske je ranije rečeno da je učenicima od šestog do devetog razreda iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoša ponuđeno da uče jezik bošnjačkog naroda iz udžbenika jednog od kantona iz Federacije BiH.