latinica  ћирилица
01/09/2014 |  08:32 | Autor: RTRS

"Pametne" patike vas vode do odredišta

Јunakinja filma „Čarobnjak iz Oza“ Doroti treba samo da lupi svojim crvenim cipelicama pa da se vrati svojoj kući u Kanzasu, a od septembra će slično biti moguće i u stvarnom svijetu. Naime, jedna indijska firma obećava da će to uraditi sa novim, „pametnim“ patikama, opremljenim GPS-om, koji će uz pomoć vibracije nosiocu davati uputstvo kuda treba da ide.

"Crvene patike" koje će računati broj koraka, udaljenost i broj kalorija, pod nazivom "lechal", što na jeziku hindu znači „povedi me sa sobom“, naći će se u prodaji narednih dana.
Patike će uz pomoć blututa biti povezane sa pametnim telefonom i uz pomoć „Gugl mapsa“ slati signal i usmjeravati čovjeka da treba da ide lijevo ili desno.

Ove patike su smislila dva inženjera, koji smatraju da će ovaj jezik pomoći slabovidim ljudima. Oni smatraju da te patike pružaju osjećaj slobode, jer više nema potrebe gledati u telefon i pratiti mapu.
„Pametne patike" se već nalaze na tržištu i pomažu ljudima koji pate od demencije i djeci čiji roditelji žele da znaju gdje se ona nalaze, ali inovatori ovi patika vjeruju da će to biti prve patike koje će biti namjenjene svima i da će se fokusirati i na dizajn, a ne samo na funkcionalnost.

Oni kažu da do sada već imaju 25.000 porudžbina za patike čija se cijena kreće od 100 do 150 dolara. Do sada su ih prodavali putem preporuka i preko sajta, a u pregovorima su sa kompanijama iz Indije i SAD.