latinica  ћирилица
01/09/2014 |  09:17 | Autor: RTRS

Uefin pucanj u prazno

Ljetni prelazni rok je gotovo završio. Prštali su naslovi "Suarez seli na Nou kamp", "Baloteli u Liverpulu", "Di Marija na Old Trafordu",...

Kupovali su i "veliki" klubovi i "mali", a koliko su pametno trošili vidjećemo u sezoni koja je pred nama. Hoće li kupovinom igrača praviti rezultate kojim će popraviti klupski budžet i poslovati u dobitku? Hoće li im se pojačanja isplatiti ili će klub dovesti u dugovanja koja će ga gurati u ponor?

Kako bi pomogla klubovima da se ne dovedu u stanje velikih dugovanja, ili čak bankrota, UEFA je prije nekoliko godina osmilsila sistem finansijskog fer-pleja koji upravo za zadatak ima da zaustavi prekomjerno trošenje i sve veće zaduživanje klubova.

O čemu se radi? Najveći dužnici, koji su ujedno i najveći klubovi u Evropi, izdvajali su ogroman novac za fubalere te tako podigli prosječnu cijenu transfera fudbalera. Ostali, manji klubovi morali su da preplaćuju igrače i odlaze u minus, a sve iz želje da imaju konkurentan tim kojim mogu da pariraju najboljima. Sve ovo podrazumijeva i angažman dobrog ( najčešće skupog) trenera kako bi se pravili rezultati.

Kada je UEFA najavila ovaj sistem, svi iskreni ljubitelji fudbala su pomislili kako će se beskonačnom “upumpavanju“ novca u fudbal konačno stati na kraj. Naime, od prosječnih klubova bogati vlasnici počeli su praviti gigante kupujući bez ograničenja i svima je postalo jasno da novac znači i rezultate. Svima odmah padaju na pamet Mančester Siti i Pari Sen Žermen.

 

 

 

Računica i sistem finansijskog fer pleja su jasni. Klubovi ne bi trebali da potroše više nego što zarade, kako ne bi tonuli u dugove. Međutim, da li je sve u stvari tako? Da li je UEFA striktna kada je u pitanju sistem koji kojim se i Platini ponosi?

"Finansijski fer-plej je vrlo važan u vremenu ekonomske krize. Ne razumijem zašto bi, u trenutku kada je ekonomija posustala, fudbalski timovi imali tolika dugovanja", rekao je Platini u Milanu 2011. na prijemu nagrade povodom ulaska u italijansku kuću slavnih kao najbolji strani igrač.

"Svake godine profesionalni fudbal napravi 1,4 milijarde evra duga u Evropi. Јa sam bio ta dodsadna osoba koja je zahjtevala da se to zaustavi", dodao je je prvi čovjek UEFA.

 

Neko je morao biti i kažnjen

Svi su očekivali da će krovna Evropska kuća fudbala "oplesti" po nekom od velikana. Međutim, platio je Metalurg iz Donjecka. Ukrajinci su kažnjeni godinom dana neigranja u svim evropskim takmičenjima. Povod za kaznu je neizmirivanje obaveza za transfer Brazilca Žuniora Moraeša, koji je u Metalurg došao iz Glorije.

Svi znamo i to kako je ove godine prošao šampion Srbije, Crvena zvezda. UEFA je upozorila Zvezdu o kršenju pravila o finansijskom fer pleju zbog dugogodišnjih dugovanja prema igračima i fudbalskim klubovima, da bi na kraju "crveno- bijele" izbacili iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Zvezda ima dugovanja od 50 miliona, ali sa tim dugom nije ni među 50 najvećih dužnika!

Od učesnika najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi španski i engleski klubovi u posljednjih pet godina svaki duguje između 100 i 800 miliona evra!

 

 

Bombastični transferi i njihova opravdanost

Najviše priče uvijek se vrti oko "velikih" igrača i "velikih" klubova. Koliko god da bombastično zvuče transferi fudbalskih zvijezda od po nekoliko desetina miliona evra, oni i nisu neki veliki probem. Zašto? Zato što će se, recimo, Ronaldov ili Suarezov prelazak bilo gdje jako brzo otplatiti kroz prodaju dresova ili suvenira širom svijeta,tako da je Realova računica oko angažovanje Rodrigeza, ili Barselonina oko Suareza isplativa.

Problem leži u podizanju cijena i onih fudbalera koji nisu "top igrači". Njihov angažnan u klubovima i ekonomska isplativost dovođenja takvih pojačanja je više nego diskutabilna.

Da, dešavali su se i takvi angažmani ovog ljeta. Tako je Mančester junajted za Luka Šoa izdvojio 37,6 miliona evra! Šo je prelaskom iz Sauthemtona u Mančester postao najskuplji tinejdžer u istoriji fudbala! Hoće li ga, kada i kako otplatiti? Teško.

Јoš više čudi odluka Barselone koja se "pojačala" defanzivcem Valensije Žeremijem Matjeom za kojeg je izdvojila 20 miliona evra. Francuz uz to ima 31 godinu, potpisao je ugovor na četiri godine a klauzula za slobodu mu je 50 miliona evra!

 

 

 

 Najskuplji transferi ljetnog prelaznog roka 2014:

 

1. Luis Suarez iz Liverpula u Barselonu za 87,8 miliona evra,

2. Hames Rodrigez iz Monaka u Real Madrid za 79,7 miliona evra,

3. Anhel Di Marija iz Real Madrida u Mančester junajted za 75 miliona evra,

4. David Luiz iz Čelzija u Pari Sen Žermen za 50,2 miliona evra,

5. Eliakvim Mangala iz Porta u Mančester siti za 44,2 miliona evra,

6. Aleksis Sančez iz Barselone u Arsenal za 40 miliona evra

7. Luk Šo iz Sauthemptona u Mančester junajted za 37,6 miliona evra,

8. Sesk Fabregas iz Barselone u Čelzi za 37,6 miliona evra,

9. Ander Erera iz Atletik Bilbaa u Mančester junajted za 36,4 miliona evra,

10. Romel Lukaku iz Čelzija u Everton za 35,1 milion evra

 

 

 Najveći dužnici

Iako sve što vidimo kada su u pitanju "najveći" izgleda jako lijepo i sređeno, stvari ni izbliza nisu takve. Renomirani sajt "The Richest" objavio je listu najvećih dužnika evropskog fudbala.

 

 

10. BORUSIЈA DORTMUND - 82 miliona dolara

Borusija je 1997. bila šampion Evrope i upravo u tom periodu dobila je svoj nadimak "Milioneri" zbog visokih plata koje su primali igrači.

Međutim, zbog velikih finansijskih problema klub je 2003. godine morao da pozajmi novac od velikog rivala, Bajerna, samo da bi mogao da isplati zarade igračima.

Dobri rezultati u prvenstvu Njemačke i Ligi šampiona vratili su posljednjih godina klub "na noge", pa se njegova ukupna vrijednost procjenjuje na 456 miliona dolara. Upravo zbog toga bankama koje izdaju kredite ne smeta to što dug Borusije Dortmund iznosi 82 miliona dolara, ili 18 odsto vrijednosti kluba.

 

9. ЈUVENTUS - 83 miliona dolara

Јedan od rijetkih klubova u Italiji koji posjeduju svoj stadion. Ima ga još Sasuolo.

Torinezi su na izgradnju stadiona potrošili oko 140 miliona dolara, međutim, više neće morati da plaćaju rentu i dodatne troškove. “Stara dama“ sada ima dobre rezultate u domaćem prvenstvu, pa se navijači nadaju i dobrim igrama u Ligi šampiona, a rukovodstvo kluba nada se da će dug od 83 miliona dolara uskoro biti značajno smanjen.

 

8. LIVERPUL - 110 miliona dolara

Liverpul je u vlasništvu "Fenvej sports grupe", kompanije koja upravlja i Boston Red Soksima, jednim od najpoznatijih američkih bejzbol timova.

FSG je kupila Liverpul u oktobru 2010. godine, nakon što je Viši sud primorao prethodne vlasnike da ga prodaju zbog duga od čak 573 miliona dolara. Po preuzimanju kluba, FSG je uspio da dobije nove kredite i smanji dug, koji sada iznosi 110 miliona dolara. Na ruku im ide činjenica da su “utopili“ Luisa Suareza Barseloni za oko 75 miliona funti (oko 126 miliona dolara).

 

7. KVINS PARK RENDŽERS - 145 miliona dolara

Po povratku u Premijer ligu na kraju sezone 2010/2011. godine, vlasnici Kvins Park Rendžersa uložili su ogroman novac ne bi li stvorili tim da parira najboljim engleskim klubovima.

Na žalost, KPR je poslije samo dvije sezone morao nazad u Čempionšip. To je uzrokovalo ogromne finansijske gubitke, što odlascima sponzora, što zbog čestih promjena trenera i igrača.

Dug je narastao do 145 miliona dolara, ali bi uskoro trebalo da bude drastično smanjen, pošto će se Kvins Park Rendžers opet takmičiti u elitnom rangu engleskog fudbala, što znači bolju zaradu od TV prava, sponzora, prodaje ulaznica...

 

6. BARSELONA - 156 miliona dolara

Barselona spada među najuspješnije i najpopularnije klubove na svijetu, pa time i među najvrijednije. Po magazinu Forbs, katalonski gigant vrijedi 2,6 milijarde dolara.

Dug kluba, koji je jedan od rijetkih u vlasništvu navijača, ipak je veliki i iznosi šest odsto ukupne vrijednosti - 156 miliona dolara. Najveći razlog toga leži u enormnim platama igrača, međutim, za razliku od svog najvećeg rivala Real Madrida, Barselona je okrenuta sopstvenoj proizvodnji fudbalera, tako da ne mora da troši na njihove transfere (ipak su doveli vremešnog Metjea za 20 miliona evra).

 

5. REAL MADRID - 165 miliona dolara

"Kraljevski klub" smatra se najvrijednijim na svijetu, sa procjenjenih 3,3 milijarde dolara, tako da imidž Real Madrida u ogromnoj mjeri "pokriva" dug od 165 miliona kluba.

Godinama Madriđani obaraju rekorde u visini obeštećenja koja plaćaju za transfere igrača, ali zato oni marketinški najatraktivniji i najisplativiji većinom i igraju za Real.

Uz marketinški potencijal, tu su i dobri rezultati, pa se Real Madridu, poput većini klubova sa ove liste, mnogo toga toleriše kada su u pitanju finansije.

 

4. BOLTON - 267 miliona dolara

Najjači negativan uticaj na kasu ovog kluba dogodio se u sezoni 2011/2012, kada je poslije 11 godina ispao iz Premijer lige. Boravak u Čempionšipu uzrokovao je gubitak 83 miliona dolara za samo godinu dana, saopštio je klub na kraju 2013.

Kao kod Kvins Park Rendžersa, najveći problem predstavljale su visoke plate igračima, ali i drastično manji prihod od TV prava, smanjeni sponzorski ugovori... Zabrinjavajuća činjenica je i ta da Bolton zavisi isključivo od jednog čovjeka, vlasnika Edija Dejvisa.

 

3. VALENSIЈA - 374 miliona dolara

Dva puta su bili nacionalni prvak (2002, 2004) i dva puta su igrali u finalu Lige šampiona (2000, 2001), međutim, finansijski problemi već tada su bili prisutni.

Da bi se izvukla iz aktuelnog problema, Valensija je bila primorana da proda najbolje igrače - Davida Vilju, Huana Matu, Davida Silvu...

To, ipak, nije bilo dovoljno da bi se završila izgradnja novog stadiona, čije je otvaranje bilo planirano za kraj sezone 2008/2009. Kada se to konačno dogodi i kada "slijepi miševi" zaigraju na "Novoj Mestalji" možda će i dug od 374 miliona dolara biti značajno umanjen.

 

2. ARSENAL - 384 miliona dolara

Magazin Forbs tvrdi da je dug Arsenala procentualno najveći kada se gleda ukupna vrijednost kluba, čak 29 odsto! "Tobdžije" zvanično vrijede 1,326 milijarde dolara, a njihov dug iznosi 384 miliona.

Navodno, najveći krivac Arsenalovog ogromnog dugovanja je novi stadion, otvoren ljeta 2006. Za igradnju Emirejtsa izdvojeno je oko nevjerovatnih 720 miliona dolara. Troškovi održavanja i organizacije utakmice su, stoga, daleko veći, ali bi trebalo i prihodi da budu poboljšani. Arsenal, međutim, ima najskuplje ulaznice u Premijer ligi, pa se dešava i da tribine Emirejtsa nisu uvijek popunjene.

 

 

 

1. MANČESTER ЈUNAЈTED - 569 miliona dolara

Drugi najvrijedniji klub na svijetu, po Forbsu, ujedno je i klub sa najvećim dugovima. Na to je značajno uticao dolazak porodice Glejzer, koja je od 2005. godine većinski vlasnik Mančester junajteda. Amerikanci su preuzeli "crvene đavole" zahvaljujući brojnim pozajmicama banaka, koje su obezbijedili založivši klupsku imovinu.

To se nije dopalo navijačima, pa su masovno okrenuli leđa novim vlasnicima, ali i samom klubu, kojem "nad glavom" konstantno "visi" 569 miliona dolara duga.

 

Ko od ovih klubova strijepi da će mu biti oduzeta licenca za takmičenje u domaćem prvenstvu ili Ligi šampiona? Niko.

Postavlja se pitanje da li je odnos UEFA prema, "velikim" i "malim" klubovima jednak? Naravno da nije, i teško će nas Platini i društvo uvjeriti u suprotno...

 

PRIPREMIO: BOЈAN MIČIĆ