latinica  ћирилица
01/09/2014 |  11:45 | Autor: RTRS

Јapan: Kampanja za pravljenje zaliha toalet papira

Јapanska vlada pokrenula je danas kampanju za pravljenje zaliha toalet papira, jer bi u slučaju prirodne katastrofe mogla da se dogodi nestašica ovog proizvoda.

Vlada je povodom Dana prevencije katastrofa objavila da se skoro polovina proizvodnje toalet papira odvija u području koje je veoma izloženo zemljotresima.

Zvaničnici kažu da se građani sjete samo hrane i vode kada prave zalihe za slučaj katastrofa, ali da zaboravljaju na toalet papir i da postanu očajni kada se ispostavi da je suviše kasno da ga nabave.

"Kada im nestane toalet papira, ljudi počnu da koriste papirne maramice, a to može da začepi naše toalete", izjavio je Tošijuki Hašimoto, zvaničnik Ministarstva industrije zadužen za papirne proizvode, prenio je AP.

U okviru kampanje, proizvođači nude rolne od 150 metara jednoslojnog toalet papira, koje traju dvostruko duže od standardnih rolni.

Četvoročlana porodica trebalo bi da preživi mjesec dana sa pakovanjem od šest rolni po cijeni od 4,4 dolara. Ovaj papir ima rok trajanja od pet godina, izjavio je Satoši Kurosaki, predsjednik Udruženja japanske industrije papira.

Vlada i industrijski zvaničnici saopštili su da se 41 odsto proizvodnje toalet papira odvija u prefekturi Šizuka, u centralnom dijelu Јapana.

Stručnjaci kažu da postoji šansa veća od 80 odsto da će se u blizini obale ove oblasti dogoditi veliki zemljotres u narednih 30 godina.