latinica  ћирилица
01/09/2014 |  12:47 | Autor: TANЈUG

Turska: Raspisana potjernica za hapšenje najmanje 34 policajaca

U 16 gradova širom Turske danas je sprovedena racija i pritvoreno je najmanje 20 policajaca, dok je raspisana potjernica za ukupno 34 pripadnika organa reda, optuženih za zavjeru protiv Vlade, javljaju turski mediji.

To je četvrti talas racija od jula ove godine poslije optužbi predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da se turska policija urotila protiv njega i opisao ih kao "paralelna država unutar snaga bezbjednosti".
Nalozi za hapšenje izdati su za najmanje 34 policajca optuženih za niz krivičnih djela, uključujući ilegalno prisluškivanje najviših zvaničnika i pokušaja zbacivanja vlade, prenijela je agencija AFP.

Nova hapšenja, ocjenjuju mediji, predstavlja novu ofanzivu protiv bivšeg Erdoganovog saveznik Fetulaha Gulena, muslimanaksog klerikanca koji živi u SAD-u, u osvit ogromnog korupcionaškog skandala koji je izbio krajem prošle godine.
Erdogan je tada optužio Gulenove pristalice za uspostavljanje "paralelne države" koristeći svoj uticaj u turskoj policiji i pravosuđu za podrivanje Turske vlade, optužbe koje Gulen negirao.

Hapšenja su uslijedila samo dan pošto je Erdogan zvanično položio zakletvu i premijersku funkciju zamijenio mjestom predsjednika države, a pošto je apsolutnom većinom pobijedio u prvom krugu izbora 10. augusta.