latinica  ћирилица
01/09/2014 |  14:02 | Autor: RTRS

Ukrajinske snage se povukle sa aerodroma u Lugansku

U posljednja 24 časa, u sukobima na istoku Ukrajine poginula su sedmorica vojnika, saopštio je danas ukrajinski vojni portparol, Andrij Lisenko. On je rekao da su se ukrajinske snage povukle sa glavnog aerodroma u Lugansku, nakon što su dobile naređenje da to učine.

Vojska je prethodno objavila da su se njeni padobranci sukobili sa ruskim tenkovskim bataljonom, u pokušaju da zadrže kontrolu nad aerodromom u blizini Luganska.

U toku su i borbe nedaleko od aerodroma u Donjecku, gdje su se, prema tvrdnji lokalnih snaga, predale dvije čete ukrajinske armije.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, pozvao je pregovarače u Bjelorusiji da na današnjem sastanku postignu dogovor o momentalnom prekidu vatre.

Na razgovorima u Minsku, kojima prisustvuju predstavnici Rusije, Ukrajine, OEBS-a i profederalnih snaga, zvaničnici samoproglašenih Donjecke Narodne Republike /DNR/ i Luganjske Narodne Republike /LNR/ zatražili su od Kijeva da im prizna autonomiju, ali su izrazili želju da ostanu integralni dio Ukrajine.

Predstavnici DNR i LNR zatražili su od ukrajinske Vlade da okonča vojnu operaciju na istoku zemlje, kako bi se mogli održati slobodni parlamentarni i lokalni izbori.

Na sastanku u Minsku predloženo je i formiranje komisije za rad na sporazumu o mirnom rješenju sukoba i obnovi regiona Donjecka.

"Predsjednik, Vlada i Vrhovna Rada treba da prihvate dekrete kojim će biti odobreno oporavljanje od humanitarne katastrofe, priznavanje specijalnog statusa teritorija pod kontrolom Narodnih Republika, i stvaranje uslova, prvenstveno obustavom svih operacija, za održavanje izbora", navodi se u dokumentu, prenosu ruska televizijska stanica "Raša tudej".