latinica  ћирилица
01/09/2014 |  15:33 | Autor: SRNA

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH formirani za egzekuciju nad Srbima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Sud i Tužilaštvo BiH fomirani da bi vršili nepravdu i egzekuciju nad Srbima.

Predsjednik Srpske je istakao da ove dvije pravosudne institucije nisu mjesto gdje se dijeli pravda.

"Ove institucije to pokazuju od kako su formirane", izjavio je Dodik u Banjaluci, komentarišući jutrošnja hapšenja osumnjičenih za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

On je napomenuo da je vidljivo da nisu procesuirana lica odgovorna za zločine počinjene nad Srbima, navodeći kao primjer područje Brčkog, gdje je u jednom selu ubijeno 80 Srba, a lica koja su počinila taj zločin rade u institucijama distrikta.

BORS: Hapšenje pokazuje brutalnost SIPE i Tužilaštva

Boračka organizacija Republike Srpske osudila je hapšenje 13 demobilisanih boraca Vvrs u Tesliću i Doboju, ističući da to još jednom pokazuje svu brutalnost po kojoj rade SIPA i Tužilaštvo BiH.
"Hapšenje pokazuje da se ove institucije ne trude da u svom radu imalo drže do ljudskog dostojanstva, a posebno je to izraženo kada je riječ o pripadnicima Vojske Republike Srpske", saopšteno je iz BORS-a.

BORS ističe da način na koji je SIPA uhapsila ove ljude i vrijeme u koje je to uradila pokazuje da je jedini cilj da se hapšenje izvede što pompeznije, da izazove što veću senzaciju i da se svim drugim licima koji bi se mogli naći u istoj situaciji "utjera strah u kosti". BORS osuđuje način na koji SIPA hapsi lica osumnjičena da su počinila ratne zločine pogotovo kada je jasno da se hapse za događaje sa kojima nemaju nikakve veze.

"Upadanje u kuće sa fantomkama na glavama, korištenje vatrenog oružja sa dugim cijevima, plašenje članova porodice osumnjičenih i slične radnje, koje provodi SIPA, nisu u službi pravde, već zastrašivanja i nisu prihvatljive ni u jednom uređenom i civilizovanom društvu, pa ne bi trebalo biti ni u ovom", ističe BORS.

BORS navodi da ima informacije da su se uhapšena lica redovno javljala na sve informativne razgovore na koja ih je pozivala policija, da su bez zadrške i dvoumljenja sarađivali sa inspektorima koji su ih pozivali na razgovore, da nisu bježali niti su se skrivali, pa nije jasno zašto se hapse na ovakav način i otkud tolika brutalnost u radu SIPA.

"Pozivamo sve institucije Srpske koje imaju dodira sa ovom problematikom da stanu u zaštitu svojih građana i preduzmu sve legalne i zakonom dozvoljene mjere kako bi bila zaustavljena Sipina brutalna i pompezna hapšenja građana Republike Srpske", zaključuje BORS.

Dukić: Hapšenja Srba - rezultat "montiranog procesa"

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da je hapšenje 13 demobilisanih boraca VRS u Tesliću i Doboju rezultat "montiranog procesa" protiv Srba.

"Hapšenje demobilisanih pripadnika VRS posljedica je unutrašnjeg raskola u Tužilaštvu BiH, kao i među Bošnjacima i Hrvatima", rekao je Dukić.

On je zaključio da učestala hapšenja pripadnika VRS pod sumnjom da su navodno počinila ratne zločine potvrđuje da nema pravde i pravičnosti u Sudu i Tužilaštvu BiH.