latinica  ћирилица
01/09/2014 |  16:29 | Autor: TANЈUG

NATO sprema baze i udarne jedinice na istoku

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je danas da će saveznici formirati udarne jedinice za brzo reagovanje i graditi privremene baze na istočnim obodima Alijanse.
Anders Fog Rasmusen - Foto: RTRS
Anders Fog RasmusenFoto: RTRS

"Suočavamo se sa izmijenjenim svijetom i krizama na istoku i jugu koje ugrožavaju bezbjednost članica", rekao je Rasmusen uoči samita NATO koji treba da se održi u Velsu ove nedjelje. Naveo je da će jedna od glavnih tema na samitu biti formiranje udarne jedinice za brzo reagovanje od nekoliko hiljada vojnika, u koju će osim kopnenih, pomorskih i vazdušnih elemenata biti uključene i specijalne snage.

"Ova jedinica će biti na veoma visokom nivou borbene gotovosti, a sastav će se rotirati u dogovoru sa zemljama članicama", naveo je on, i obrazložio, da će biti neophodna izgradnja prihvatne baze u istočnoj Evropi za stacioniranje teškog oružja, opreme, te komunikacionog i komandnog centra.

Upitan da definiše odnos NATO prema Rusiji, sa kojom je 1997. godine postignut sporazum da savez ne pravi permanentne baze na istoku, Rasmusen je odgovorio da je Rusija ta koja vidi NATO kao protivnika, što proizilazi iz zvaničnih izjava i ruskih vojnih dokumenata.

On tvrdi da NATO ne krši sporazum iz 1997, jer će nove baze imati privremen karakter, a o njihovom broju i lokacijama članice će se dogovoriti na samitu.