latinica  ћирилица
02/09/2014 |  12:31 | Autor: RTRS

Ivana Ninković stipendista uglednog koledža u SAD

Najbolja plivačica BiH Ivana Ninković dalje školovanje i sportsko usavršavanje nastaviće u Americi. Pred polazak na koledž u Arizonu, sa Ivanom smo razgovarali u njenom rodnom Trebinju.

Na preporuku proslavljenog srpskog plivača Milorada Čavića, Ivana je izabrala ovaj koledž u Arizoni, jer pruža najbolje uslove mladim plivačima. Ono što je posebno važno za ovu sportistkinju je to da je dobila stipendiju koja će pokriti sve troškove njenog sportskog usavršavanja.

- Dobila sam punu stipendiju na Arisona State University, a sutra ujutru letim avionom iz Dubrovnika. Pa, još nemam neku veliku tremu, mada me svi pitaju da li sam uzbuđena...Naravno, da sam uzbuđena. Dobila punu stipendiju koja pokriva sve što se odnosi na plivanje, kao i hranu, smještaj, treninge. Veoma sam zadovoljna - kaže Ivana.

Uprkos sportskoj karijeri, napornim treninzima i vremenu koje sve to zahtijeva, ova mlada Trebinjka nije zapostavila školu i obrazovanje. Zato je uz sportsku dobila i akademsku stipendiju u Americi.

- Prije svega, meni je veoma važno obrazovanje. Završila sam gimnaziju u Banjaluci, a dvije godine sam išla u Gimnaziju "Јovan Dučić" u Trebinju, a zatim sam u Banjaluci završila gimnaziju odličnim uspjehom. Nadam se da ću tako nastaviti i u Americi - sa samopouzdanjem kaže malada plivačica.

Ono što će olakšati Ivani odlazak na drugi kontinent, jesu poznanici iz BiH i iz Srbije sa kojima će trenirati.

- Imam još jednu drugaricu iz Mostara, a ima i jedna djevojka iz Srbije. To je internacionalni koledž koji pohađa mnogo  studenata iz raznih krajeva svijeta. Upoznala sam neke od njih i tokom Evropskog prvenstva, tako da će biti mnogoi poznatih lica - rekla je Ivana.

Prije dvije godine, Ivana je iz Trebinja došla u Banjaluku i postala članica Plivačkog kluba "Olimp" zbog boljih uslova  treniranje. U maju iduće godine kada se vrati iz Amerike na raspust, slijede pripreme za Svjetsko prvenstvo.

- U maju se vraćam u BiH. Prije svega, ispunila sam normu za Svjetsko prvenstvo u Rusiji sljedeće godine, tako da odmah dolazim u Banjaluku, gdje me očekuju trteninzi sa mojim trenerom Željkom Panićem - kaže Ivana.

Nastupom na Olimpijskim igrama u Londonu, kako ističe Ivana, ostvarila je svoj prvi san. Olimpijada u Rio de Ženeriju i medalja je sljedeći cilj ove ambiciozne djevojke. Uz ovakav rad i zalaganje, sigurni smo da će joj se snovi i ostvariti.