latinica  ћирилица
03/09/2014 |  12:47 | Autor: B92

Dragan Mance - legenda živi

Na današnji dan prije 29 godina poginuo je jedan od najtalentovanijih fudbalera Partizana – Dragan Mance.

Iako je imao nepune 23 godine, Mance je već bio omiljeni sin "juga", momak kome su se divili i navijači najvećih rivala u SFRЈ.

DŽejms Din srpskog fudbala, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd – Novi Sad žurivši da ne zakasni na trening. Septembar je bio mjesec kada se Dragan rodio, prešao u Partizan i nažalost, mjesec kada je okončao svoj mladi život. Tada je prešao u legendu.

Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) kao pjetlić.

Svojom ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osjećajem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju, tako da je, već sa nepunih 17 godina postao prvotimac tadašnjeg zemunskog drugoligaša. Nošen snagom svog raskošnog talenta i ljubavlju preama crno-bijeloj boji, 15. septembra 1980. prelazi u Partizan.

Za Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je 4 puta za A, 7 puta za mladu i 2 puta za olimpijsku reprezentaciju Јugoslavije.

Živio je u Zemunu sa ocem Ferdinandom (pokojni), majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom (i danas radi u Partizanu). Bio je neoženjen.

Posljednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču Partizan – Budućnost 2:1 odigranom na stadionu ЈNA, 1. septembra, samo tri dana prije svoje smrti. Gol je postigao iz penala u osmom minutu igre.

Danas je održan dvadesetdevetogodišnji pomen, kome su prisustvovali, uz užu porodicu, njegovi nekadašnji drugovi, navijači i ljudi iz Partizana.