latinica  ћирилица
03/09/2014 |  13:53 | Autor: Blic

Zašto je važno da "orlovi" ne savladaju Brazil sa jedan razlike?

Košarkaška reprezentacija Srbije ove srijede od 18 časova u Granadi igra meč četvrtog kola Svjetskog prvenstva protiv sjajnog Brazila, a "orlovi" će gledati da ne dobiju taj meč sa jednim poenom razlike, i to iz vrlo konkretnog razloga.
EP u košarci: Srbija- Egipat - Foto: B92
EP u košarci: Srbija- EgipatFoto: B92

U najkraćem: ako se desi da Srbija pobijedi Brazilce baš sa jednim poenom razlike, gotovo izvjesno će biti treća u grupi pa već u četvrtfinalu može da se sastane sa moćnim Špancima, domaćinom i jednim od dva najveća favorita za zlato.

Nema košarkaškog stručnjaka, a i laika među ljubiteljima košarke, koji ne misle da će Španija dobiti sve mečeve u našoj grupi, pa i onaj sa "orlovima" u četvrtak. Tako je "furiji" obezbijeđeno prvo mejsto, a ko će biti drugi - zavisi upravo od duela Srbije i Brazila, a i njihovih međusobnih mečeva sa Francuskom.

U pomenutoj situaciji, ako bi "orlovi" pobijedili Brazil, za koji igraju četiri NBA igrača, tri tima bi završila prvu fazu sa po dva poraza: Srbija, Brazil i Francuska. Tu na scenu stupa koš-razlika, a trenutno Francuzi imaju "-1" (pobijedili Srbiju sa jedan razlike, izgubili od Brazila sa dva), Srbija takođe na "-1", a Brazilci na pomenutih "+2".

Ako "orlovi" savladaju Brazil sa dva ili više poena razlike, biće drugi.
Ako dobiju samo sa jedan razlike, biće treći.
Ako izgube, biće četvrti.

Zašto je važno ne biti treći? Zbog pomenutog duela sa Špancima u četvrtfinalu.

Kada se pogleda ko igra u grupi sa kojoj se ukršta grupa u kojoj je Srbija (Grčka trenutno vodi sa šest bodova, slijede Hrvatska, Senegal i Argentina sa po pet, te Filipini i Portoriko sa po tri), jasno je da "orlovi" mogu da se nose sa bilo kojim od tih rivala u osmini finala. Ali, ako bi u tu osminu finala ušli kao treći u svojoj grupi grupi, to bi značilo da će u četvrtfinalu morati na moćnu "furiju", pa otuda i "neophodnost" da se Brazil ne pobijedi baš sa jednim poenom razlike. Ako može sa više, može, a ako ne... Neki drugi.