latinica  ћирилица
13/09/2014 |  09:27 | Autor: Glas Srpske

Banjaluka se oprostila od legende

Komemoracija za legendu banjalučkog sporta Mirka Petričevića održana je u petak, a njoj su u Vijećnici Banskog dvora prisustvovali porodica, prijatelji, sportski radnici, njegovi poštovaoci, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, kao i mnogi njegovi sugrađani.

Petričević je bio izabran za najboljeg sportistu Bosanske Krajine u prvom izboru "Krajiških novina", današnjeg "Glasa Srpske", 1955. godine. Bio je vrstan gimnastičar i sa ekipom Partizana postao je prvak Јugoslavije.

On je zaista nešto posebno što je živjelo u Banjaluci u 20. i 21. vijeku. On je utemeljivač modernog sportskog života ovog grada, regiona, Balkana i ovog dijela Evrope. Bio je moj profesor i da sam slušao sve što mi je rekao, bio bih kudikamo bolji. Naučio nas je da je sport filozofija života. Njegova generacija gimnastičara ucrtala je Banjaluku u sportsku kartu tadašnje Јugoslavije" - kazao je banjalučki novinar i publicista Tomo Marić.

Petričević je nedavno dobio nagradu za životno djelo grada Banjaluke. Pored toga što se bavio gimnastikom, bio je i profesor u Tehničkoj školi u Banjaluci.

"On je još 1960. godine počeo da radi u Tehničkoj školi, a ranije je i sam išao u ovu školu. Svojim radom iznjedrio je plejadu, ne samo sportista, već i odličnih učenika. On je ponos svih nas iz Tehničke škole. Imao je mjeru u svemu, osim u rezultatima" - kazala je direktor ove škole Kristina Mrđa.

Mirkovoj porodici stigli su brojni telegrami saučešća, a sahrana je obavljena u petak na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci.