latinica  ћирилица
13/09/2014 |  09:34 | Autor: Agencije

Mesi ima rekordan prosjek golova po utakmici

Trostruki osvajač Zlatne lopte Argentinac Lionel Mesi najefikasniji je igrač u posljednjih 25 godina po prosjeku postignutih golova.
Mesi - Foto: REUTERS
MesiFoto: REUTERS

Napadač Barselone je u 519 seniorskih utakmica u svim takmičenjima postigao 398 golova što je prosjek od 0,77 golova po utakmici. Najviše mečeva i najviše golova, postigao je naravno u španskoj Primeri, 279 - 245, što je prosjek od 0,87 pogodaka po meču.

Odmah iza Mesija je Marko van Basten, koji bi vjerovatno postigao mnogo više u karijeri da zbog povrede nije prerano završio karijeru. Holandski majstor koji će ostati upamćen po jednom od najljepših golova u istoriji fudbala, u finalu Evropskog prvenstva 1988. godine protiv SSSR-a, ima prosjek od 0,70 golova po meču.

Slijede dva Ronalda. Na trećem je Brazilac Luis Nazario da Lima Ronaldo, koji je postigao 300 pogodaka na 431 meču, što je prosjek od 0,67 golova. I njegov bi učinak bio mnogo bolji da nije četiri puta operisao koljeno.

Iza njega je Portugalac Kristijano Ronaldo, koji za sada mora da se zadovolji četvrtom pozicijom. Iako je postigao 414 golova, čak 30 više od Mesija, odigrao je 197 mečeva više od najvećeg rivala, te je na prosjeku od 0,60 golova po meču.

Isti skor kao Ronaldo ima i drugi Argentinac na listi deset najboljih Gabrijel Omar Batistuta. "Batigol" je postigao 356 pogodaka na 594 meča, a iza njega je drugi Holanđanin Rud van Nistelroj. Slijede Šveđanin Zlatan Ibrahimović, Kamerunac Samjuel Eto i Ukrajinac Andrij Ševčenko, a listu deset najefikasnijih strijelaca u minulih 25 godina zatvara Italijan Kristijan Vijeri.

 

Pele

Legendarni brazilski fudbaler Pele smatra da Lionel Mesi ima veliku šansu da osvoji Svjetsko prvenstvo u Rusiji i tako upotpuni uspješnu klupsku karijeru.

"Naravno da Mesi može da osvoji Svjetsko prvenstvo do kraja karijere. On igra na najvišem mogućem nivou i u odličnom je fizičkom stanju. Ne sumnjam da će mu na narednom šampionatu u Rusiji biti cilj osvajanje pehara i to mu je nova velika prilika" - rekao je Pele.