latinica  ћирилица
14/09/2014 |  11:35 | Autor: SRNA

Vodostaji u FBiH u opadanju

Situacija na poplavljenim područjima u Federaciji BiH popravlja se, stanje se normalizuje a vodostaj je u opadanju, saopšteno je iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite.

U izvještaju se navodi da je stanje u poplavljenim područjima opštine Cazin nešto bolje u odnosu na jučerašnje i da je vodostaj rijeke Mutnice i dalje u opadanju.

Iz poplavljenih kuća voda se povlači. Vlasnici čiste i saniraju štete kako bi se život doveo u normalno stanje.

Na području opštine Sanski Most vodostaj rijeke Sane, nakon višesatne stagnacije u vidnom je opadanju, pritoke su se povukle u korita i nema pojave bujica i intenzivnijih oborinskih voda koje su najvećim dijelom ugrožavale stambene objekte i poljoprivredno zemljište.

Pojavile su se podzemne vode koje su aktivne naročito prilikom opadanja rijeke Sane i pritoka. Veći broj stambenih objekata bio je ugrožen porastom vodostaja rijeka, te podzemnih i oborinskih voda.

Na području opštine Bosanska Krupa vodostaj rijeke Une u blagom je opadanju i trenutno nema poplavljenih objekata, a slična situcija je i na području opštine Ključ, gdje je vodostaj Sane takođe u opadanju, navodi se u izvještaju.

Na području opština Bihać vodostaj rijeke Une prema jutrošnjem mjerenju u 8.00 časova iznosi 114 centimetara, a kritična tačka je 100 centimetara.

U posljednja 24 časa Teritorijalna vatrogasna jedinica Bihać imala je dvije tehničke intervencije na ispumpavanju vode iz dvorišta, stambenih i pomoćnih objekata.

Na poplavljenim područjima opštine Livno u protekla 24 časa stanje se normalizuje stanje i voda se povlači u svoje prirodne tokove.

Јoš su vidljivi tragovi od vodenih bujica i poplava. Ekipe komunalnog poduzeća i Civilne zaštite su i dalje na terenu i rade na saniranju štete.

Na području opštine Zenica tokom jučeranjeg dana Vatrogasna jedinica u dva navrata ispumpavala je vodu na podvožnjaku u mjesnoj zajednici Nemila, na putu za Orahovicu koji je trenutno prohodan za saobraćaj.

Na ugroženim područjima opština Zenica i Žepče nastavljaju se radovi na sanaciji putnih komunikacija.