latinica  ћирилица
14/09/2014 |  15:58 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej u Bosanskom Grahovu

Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu povodom Sabora srpskih svetitelja - slave Eparhije bihaćko-petrovačke.
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u Bosanskom Grahovu - Foto: SRNA
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u Bosanskom GrahovuFoto: SRNA

Svečanosti u Bosanskom Grahovu prisustvovali si i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, kao i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske smatra izuzetno važnom posjetu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i drugih arhijereja Bosanskom Grahovu u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, jer je to prilika da narod na tom prostoru osjeti da ima podršku SPC.

Radojičić je izjavio da je slava Eparhije bihaćko-petrovačke - Sabor srpskih svetitelja prilika da se narod okupi i osjeti da ima podršku i razumijevanje, da nije zaboravljen ni zapostavljen iako po dejtonskom uređenju pripada drugom entitetu.

Prema njegovim riječima, srpski narod na ovom prostoru ima mnogo egzistencijalnih problema.

Radojičić je naveo primjer da infrastruktura nije urađena, da nemaju mogućnost školovanja na svom jeziku, kao i brojne druge probleme.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić ocijenio je da srpski povratnici na području Bosanskog Grahova teško žive i pozvao je sve koji su u prilici da pomognu obnovu tog kraja.
Špirić je izjavio da srpski povratnici u ovaj kraj traže ohrabrenje, podršku i pomoć da bi ostali i opstali na tim prostorima.

On je istakao da srpski narod u Bosanskom Grahovu, Glamoču i Drvaru kroz Srpsku pravoslavnu crkvu gleda na Banjaluku, Beograd i dijasporu, a da im pogled na Livno i Sarajevo samo obezbjeđuje tugu i muku, jer im 20 godina nisu željeli pomoći.

Špirić je pozvao međunarodnu zajednicu da posjeti Bosansko Grahovo i da se uvjeri da je to najrazrušenija opština u BiH tokom posljednjeg rata.