latinica  ћирилица
14/09/2014 |  22:53 | Autor: RTRS

Sija kao zlato: Srebro za košarkaše Srbije

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras od SAD-a u finalu Svjetskog prvenstva, rezultatom 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25).

"Orlovi", koji su najpozitivnije iznenađenje prvenstva, nisu mogli da pariraju veoma raspoloženim Amerikancima, te su doživjeli težak poraz, ali je osvojeno srebro veliki rezultat za četu Aleksandra Đorđevića.

Srbija je predvođena Teodosićem povela 15:7 i tu stala.

Srpski reprezentativci su samo na početku prve četvrtine imali vođstvo, u jednom trenutku su vodili i sa osam poena prednosti, a onda je tim Majka Kžiževskog počeo da "lomi" protivnika.

U prvih 20 minuta "drim tim" je dao čak 11 trojki, iz 15 pokušaja.

SAD je dalekometnim šutevima iz minuta u minut podizao razliku, te predvođeni Irvingom i Hardenom stekao prednost od 67:41 na poluvremenu.

Amerikanci su već sredinom treće četvrtine postigli 100 poena, a poslije toga malo "spustili gas". Zadnja pečetvrtina je više izgledala kao da je revijalnog karaktera, te je taj period igre obilovao i atraktivnim potezima s obe strane.

Ovom pobjedom Amerikanci su osvojili petu titulu svjetskog prvaka, te se na vječnoj listi izjednačili sa Srbijom koja, takođe, ima pet titula svjetskog prvaka.

Košarkaši Srbije su ovim srebrom ostvarili ogroman uspjeh, zbog čega im se sutra od 20.00 časova sprema tradicionalni doček na balkonu Skupštine grada.