latinica  ћирилица
15/09/2014 |  09:24 | Autor: Dojče vele

Lažni Romi na fakultetima u Srbiji

Srbija je uvela afirmativne mjere za upis Roma na fakultete, kako bi pomogla toj ranjivoj etničkoj i socijalnoj manjini da, obrazujući se, izađe iz začaranog kruga siromaštva. Te se mjere, međutim, zloupotrebljavaju.

Vijest bi mogla da glasi: u Srbiji je sve više Roma koji upisuju fakultete. I to je donekle tačno, u poređenju sa periodom od prije deset i više godina. Ali, samo donekle, s obzirom da je u Srbiji zapravo sve više “lažnih Roma“, odnosno onih mladih ljudi koji se tako izjašnjavaju, jer su smislili način kako da prevare državu.

Naime, afirmativne mjere uvedene su kako bi pripadnici romske nacionalne zajednice što lakše upisali fakultete i ujedno dobili stipendije za školovanje i lakše obezbijedili smještaj u studentskim domovima. Država je, dakle, ispravno pošla od teze da nema emancipacije ranjive romske zajednice bez obrazovanja i bez stvaranja romske intelektualne elite.

Prema tim mjerama, Romi se upisuju na univerzitete u okviru kvote od dva odsto od ukupnog broja mjesta na pojedinačnom fakultetu. Ta je kvota, međutim, sve više ugrožena, kažu u Nacionalnom savjetu Roma, pojavom “lažnih“ Roma.

S druge strane, Ustav i zakoni propisuju da svako može da se izjašnjava i opredjeljuje za nacionalnu pripadnost onako kako se osjeća. Samim tim, praktično je nemoguće dokazati da neko nije Rom, ukoliko se već tako izjasnio. “Kvaka 22“, reklo bi se.