latinica  ћирилица
15/09/2014 |  09:32 | Autor: Agencije

Rosi u svom "dvorištu" do 107. trijumfa

Vozač Јamahe Valentino Rosi došao je do prve pobjede poslije 15 mjeseci, trijumfom na Velikoj nagradi San Marina, 13. trci sezone.

"Doktor" je do trijumfa u svom ’dvorištu’, pošto se staza "Marko Simončeli" nalazi 20 kilometara od njegove kuće, došao u vremenu od 44:14.586 minuta.

Drugo mjesto, sa jednom i po sekundom zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco, koji je tako Јamahi donio dvostruki trijumf, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač Repsol Honde Dani Pedrosa.

Devetostruki svjetski šampion je bez sumnje u Mizanu imao svoju najbolju trku u posljednjih godinu dana. U vođstvo je došao pretekavši Lorenca u drugom krugu, potom je izdržao napade branioca titule Marka Markesa, a kada je Španac izletio sa staze nije se osvrtao.

Gotovo bez greške je vozio do kraja trke i na kraju je proslavio 107. trijumf u karijeri, simbolično na stazi koja nosi ime njegovog velikog prijatelja. Takođe je postao prvi vozač u istoriji koji je prešao broj od 5.000 bodova u kraljevskoj klasi.

Koliko su svi željno čekali taj trijumf, 48. na Јamahi M1, govori podatak da su tribine bile potpuno obojene u žuto. To je takođe potvrđeno i prilikom dodjele pehara, kada su hiljade ljudi zajedno sa Rosijem pjevale italijansku himnu.

Markes je na stazi „Marko Simončeli" napravio najveću grešku ove sezone, pošto je izgubio kontrolu nad svojom Hondom baš u trenutku kada je pokušavao da izazove Rosija. Iako je uspio da se vrati u trku, ostao je bez bodova, a ’Doktor’ je izgubio glavnog konkurenta za trijumf, pošto je Lorenco bio nekoliko sekundi iza.

Lorenco je do kraja imao poprilično mirnu trku, Pedrosa nije uspio da ga izazove u borbi za pobjedu. Na taj način, borba za titulu je odjednom postala otvorenija, pošto pet trka prije kraja, Pedrosa ima 73 boda manje od Markesa na čelu, dok je ’Doktor’ zahvaljujući pobjedi samo bod dalje.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Aragona 28. septembra.