latinica  ћирилица
15/09/2014 |  10:18 | Autor: RTRS

Dodik: Ruska zaštita Dejtonskog sporazuma od velikog značaja

"Iz niza poznatih i objektivnih razloga, od Ukrajine pa do zastoja u BiH, veoma je važno da sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, nastavimo razgovarati o važnim političkim pitanjima", izjavio je za RTRS Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske koji sa premijerkom Željkom Cvijanović boravi u dvodnevnoj posjeti Moskvi.

“Rusija se na svom političkom planu, što se tiče Republike Srpske, pokazala korisnom i objektivnom. Njihova zaštita međunarodne pozicije i Dejtonskog mirovnog sporazuma bila je od velikog značaja u prošlosti na osnovu koje smo mi mogli da gradimo naše unutrašnje politike”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima sa predsjednikom Putinom i njegovim saradnicima rukovodstvo Srpske će razmijeniti mišljenja oko razvoja situacije u Ukrajini i na koji način se odvijaju procesi u BiX.

“To nas veoma interesuje, jer se očigledno i to reflektuje na našu poziciju”, dodao je on.

Predsjednik Dodik je naglasio da je ponosan što su odnosi Rusije i Republike Srpske partnerski.

“Ponosni smo na činjenicu da je Rusija na najvišem nivou prihvatila partnerstvo sa Republikom Srpskom i njenim skromnim potencijalima”, izjavio je Dodik.

“Vnješ ekonom” banka - milion maraka za renoviranje bolnice u Šamcu

Ruska “Vnješ ekonom” banka, kako sazanje RTRS, doniraće pola miliona evra za opremanje i renoviranje bolnice u Šamcu.

To je samo dio projekata, koji će biti završeni tokom posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović Moskvi.

Delegacija Srpske će imati sastanke u Zarubežnjeftu i Gaspromu, kako bi, i pored opstrukcija iz Federacije BiH, ohrabrili Rusku Federaciju da nastavi ulaganja.