latinica  ћирилица
15/09/2014 |  10:52 | Autor: SRNA

Vodostaj Save u porastu

Vodostaji rijeka na području Gradiške, Kozarske Dubice, Kostajnice i Novog Grada i dalje su iznad kote vanredne odbrane od poplava, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.
Gradiška - most - Sava - Foto: RTRS
Gradiška - most - SavaFoto: RTRS

Na području Gradiške vodostaj Save izmjeren jutros u 9.00 časova iznosio je 752 centimetra, što je za 22 centimetra iznad kote vanredne odbrane od polava.

U naselju Senjak ispumpava se voda iz podrumskih prostorija.

Situacija u Prijedoru i Novom Gradu je bolja. Vodostaj Une i Sane opada, pa je u Prijedoru ukinuta vanredna situacija. Voda se povlači iz zaplavljenih objekata u prijedorskim naseljima. Sve nadležne službe su u pripravnosti, poručio je komandir dubičke policijske stanice Bojan Milanković nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Radislavom Јovičićem.

Јovičić, Elez i Zec obišli područja ugrožena poplavama

Stanje na gradskom području opštine Kozarska Dubica je stabilno, ali opasnost može da predstavlja rast vodostaja Save i u tom slučaju reagovaće sve nadležne službe koje su u pripravnosti, rečeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislava Јovičića sa komandirom dubičke Policijske stanice Bojanom Milankovićem.
Ministar Јovičić i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez razgovarali su danas u Kozarskoj Dubici sa Milankovićem o bezbjednosnoj situaciji u područjima ugroženim poplavama.

Јovičić je nakon sastanka obišao naseljeno mjesto Donja Gradina, odnosno lokaciju ušća rijeke Une u Savu, a zatim i mjesto Čuklinac, gdje su tokom jučerašnjeg dana ekipe Civilne zaštite i mještani radili na utvrđivanju unskog nasipa, potvrđeno je iz Policijske stanice Kozarska Dubica.

Lokacije ugrožene poplavama u Kozarskoj Dubici danas su obišli i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez i savjetnik premijera Republike Srpske za vanredne situacije general Momir Zec, koji su tokom boravka u Kozarskoj Dubici razgovarali sa načelnikom te opštine Milom Zlojutrom.
Svi putni pravci na području opštine Kozarska Dubica danas su prohodni, a na magistralnom pravcu Kozarska Dubica-Kostajnica u mjestu Špilja, saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Putna komunikacija Kozarska Dubica - Kostajnica u mjestu Špilja, zbog izlivanja vode, prohodna je samo jednom kolovoznom trakom, a saobraćaj reguliše policija.

Na području Novog Grada vodostaj Sane je u opadanju u odnosu na juče, dok je vodostaj Une i dalje iznad kote redovne odbrane od poplave.

I dalje su u prekidu lokalni putni pravci Blagaj - Radomirovac, Blagaj - Vitasovci i putni pravac Gornji Agići - Kršlje.

Stanje na području Prijedora postepeno se normalizuje, ali odluka o proglašenju vanrednih mjera zaštite od poplava i dalje ostaje na snazi dok se ne sagleda stanje na terenu.

U Brodu i Šamcu rijeka Sava i dalje je u koritu.