latinica  ћирилица
15/09/2014 |  10:54 | Autor: Nezavisne

U inostranstvu mali broj birača iz BiH

Glasanje u inostranstvu na opštim izborima u Bosni i Hercegovini održaće se samo u dvije evropske države i ukupno pet bosansko-hercegovačkih diplomatsko-konzularnih predstavništava, jer je broj prijavljenih birača u dijaspori svega 200, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz diplomatskih izvora u Beču - jednoj od pet lokacija za glasanje u inostranstvu.

 Naime, od 200 prijavljenih njih pola je osoblje ambasada i konzulata i članova njihovih porodica tako da se dolazi do poražavajuće brojke o onima koji će direktno u inostranstvu glasati na izborima 12. oktobra.
 Prema zvaničnim podacima za izbore u BiH ukupno je registrovano 3.278.918 birača, od toga za glasanje u inostranstvu, putem pošte ili direktno u DKP-ima  42.139 glasača, što znači da je svega 0,47 odsto građana u dijaspori briga za izbore u BiH.
 Izvor "Nezavisnih" ističe da je CIK BiH, nakon što je saznao za ove brojke, u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova odlučio da otvori svega pet biračkih mjesta u inostranstvu.
 "Potrošene su velike pare za putovanja širom svijeta, dnevnice, obuku, imenovanje biračkih odbora i naknade, a onda je CIK na bazi broja prijavljenih odlučio da se izbori održe samo u Austriji i Njemačkoj, odnosno u ambasadama u Beču i Berlinu i tri konzulata u Njemačkoj", precizira sagovornik lista.
 Za oktobarske opšte izbore u BiH prijavljeno je  7.748 kandidata, 65 stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije.
(Kraj) ljip/jpe