latinica  ћирилица
15/09/2014 |  12:14 | Autor: SRNA

Banjaluka: Obilježavanje Dana poginulih i nestalih

Služenjem parastosa u hramu Svete Trojice i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci je počelo obilježavanje Dana nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Banjaluka: Đokić - dan nestalih - Foto: SRNA
Banjaluka: Đokić - dan nestalihFoto: SRNA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da Republika Srpska traga za 1.678 lica.

On je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za traženje nestalih lica BiH i istakao da će na današnjoj javnoj tribini o procesu traženja nestalih formulisati prijedloge na koji način treba poboljšati proces i rad Instituta.

"Tražićemo da se pitanje traženja nestalih vrati na entitetski nivo", naveo je Mitrović.

Vijence na spomenik poginulim borcima na groblju "Sveti Pantelija", položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, institucija Republike Srpske, te brojne porodice poginulih i nestalih i pojedinci.

Služenju parastosa poginulim i ubijenim borcima i civilima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u hramu Hrista Spasitelja prisustvovali su predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predsjednik Boračke organzacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i porodice ubijenih i nestalih.

Đokić : Srpska nezadovoljna radom instituta za nestala lica BiH

 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Srpska nezadovoljna radom Instituta za nestala lica BiH na traženju Srba nestalih u proteklom ratu u BiH.

"Od 2008. godine, kada je formiran Institut za nestala lica BiH, zaustavljen je proces intenzivnog traganja za nestalim licima, kao i identifikacije posmrtnih ostataka Srrba", rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci, povodom obilježavanja 15. septembra - Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Đokić je naveo da se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj još nalazi 650 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, koje bi trebalo identifikovati, ali je taj proces u potpunosti zaustavljen.

"Očito je da se posredstvom Instituta za nestala lica BiH provodi politika segregacije srpskih žrtava, zbog čega se srpski narod osjeća poniženim", istakao je Đokić i dodao da se bošnjačkim žrtvama pridaje daleko veća pažnja nego srpskim.

Đokić smatra da je, zbog toga, došlo vrijeme da se u Srpskoj otvori odlučna diskusija o tom pitanju, odnosno kako dalje voditi aktivnost traženja nestalih.

On je naglasio da će jedan od zahtjeva Republičke organizacije porodica poginulih biti da Zavod za sudsku medicinu Srpske u Banjaluci, koji ima savremenu DNK laboratoriju, radi na identifikovanju posmrtnih ostataka srpskih žrtava.