latinica  ћирилица
15/09/2014 |  13:02 | Autor: sportal.rs

Počinje Liga šampiona uz nekoliko novina

Najkvalitetnije klupsko fudbalsko takmičenje na svijetu, evropska Liga šampiona, počinje u utorak utakmicama prvog kola prve, grupne faze takmičenja.
Liga šampiona - Foto: ilustracija
Liga šampionaFoto: ilustracija

Ovo će biti 60. takmičenje u organizaciji Evropske fudbalske unije, čiji pobjednik će ponijeti titulu evropskog prvaka, a 23. od kada se zove Liga šampiona.

Finale će se igrati na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a titulu brani Real Madrid, najtrofejniji klub u takmičenju sa 10 titula prvaka. Ovosezonska Liga šampiona donijeće nekoliko novina.

Prvi put od osnivanja svi učesnici moraju da ispunjavaju pravilo o finansijskom fer-pleju. Od ove sezone svi žuti i crveni kartoni se "brišu" poslije četvrtfinala, odnosno suspenzije se neće prenositi u polufinale. Osim toga, od ove godine koristiće se sprej za obilježavanje mjesta izvođenja slobodnih udaraca i daljine "živog zida".

U utorak i srijedu igra se svih 16 utakmica, po osam svakog dana.

Šampion Evrope Real Madrid takmičenje počinje u utorak mečom protiv švajcarskog Bazela.

Kraljevski klub je počeo sezonu veoma loše po svojim standardima. Izgubio je u Super kupu Španije od gradskog rivala i aktuelnog šampiona Atletiko Madrida, a sezonu je počeo s pobjedom i dva uzastopna poraza. Lider tima Kristijano Ronaldo pokazao je u subotnjem derbiju protiv Atletika (1:2) da se oporavio od povrede koljena, ali su još neizvjesni nastupi Samija Kedire, Danija Karvahala i Hamesa Rodrigesa. Uprkos svemu, Real je apsolutni favorit u duelu s Bazelom.

Madriđani su na svom terenu 10 puta igrali protiv švajcarskih timova i primili samo dva gola za to vreme. Bazel je lider u prvenstvu Švajcarske, sa šest pobjeda iz osam kola, ali u Madrid dolaze poslije prvenstvenog poraza od 1:3 od Grashopersa. Tim koji će u utorak igrati u Madridu nikada nije prošao dalje od osmine finala Lige šampiona.

Vjerovatno najatraktivniji meč u utorak biće duel starih znanaca Borusije iz Dortmunda i londonskog Arsenala, kojima je ovo treći put da igraju u grupi u psljednje četiri godine. Prvi ovosezonski susret, međutim, obilježiće povrijeđeni igrači na obje strane. Njemački tim neće moći da računa na Matsa Humelsa, Marka Rojsa i Јakuba Blašičkovskog, a očekuje se da će za tim konkurisati oporavljeni Ćiro Imobile i Pijer-Emerik Obamejang.

Borusija je blagi favorit, iako je u procesu obnavljanja tima poslije odlaska Roberta Levandovskog. Arsenal ima problema s povredama Matjea Debišija i Olivijea Žirua, čiji je nastup neizvjestan, a Tio Volkot je i dalje daleko od prvog tima.

"Tobdžije" su takođe promijenile tim tokom ljeta, a debije za londonski klub u Ligi šampiona trebalo bi da zabilježe Aleksis Sančes i Dani Velbek.

Vicešampion Evrope Atletiko Madrid počinje Ligu šampiona u dobrom raspoloženju, poslije pobjede nad Realom u gradskom derbiju proteklog vikenda.

"Јorgandžije" su mnogo promijenile tim, ali su nastavile da igraju gotovo isto kao prošle sezone. Atletiko ima problema sa povredom Kristijana Rodrigesa, dok će njihov prvi protivnik i domaćin, šampion Grčke Olimpijakos, vjerovatno biti bez Јanisa Manijatisa, koji ne igra već dvije nedjelje zbog povrede članka. Iako je Atletiko favorit, Olimpijakos je kod kuće izrazito dominantan u domaćem prvenstvu, a bio je i težak protivnik u Ligi šampiona prošle sezone.

Galatasaraj u utorak počinje novi pokušaj da ostavi traga u Evropi, a ovog puta će ga voditi cijenjeni italijanski trener Ćezare Prandeli, koji je do sada bio selektor Italije. Galata je prvenstvo Turske počela promjenljivo, a pobjedu na startu Lige šampiona nije zabilježila u posljednje četiri sezone.

Anderleht je trenutno vodeći tim prvenstva Belgije, bez poraza u prvih sedam kola, sa raspoloženim strijelcem Aleksandrom Mitrovićem, reprezentativcem Srbije.

U utorak i Јuventus protiv Malmea počinje novi ciklus u želji da povrati evropsku slavu. U sličnoj situaciji je i Liverpul, koji dočekuje bugarski Ludogorec, tim koji je u kvalifikacijama eliminisao beogradski Partizan.

U utorak se sastaju još i Benfika-Zenit Sankt Peterburg i Monako-Bajer Leverkuzen.