latinica  ћирилица
15/09/2014 |  16:41 | Autor: SRNA

Sava stagnira, vodostaj se intenzivno prati

Vodostaj Save na Rači kod Bijeljine stagnira i danas je 486 centimetara, a kota redovne odbrane od poplava na ovom području je 650 centimetara, izjavio je stručni saradnik gradske Civilne zaštite Milenko Petričević.

On kaže da se vodostaj Save intenzivno prati na području Semberije, ali i uzvodno, a svi nadležni su u pripravnosti za slučaj potrebe.

Petričević kaže da su padavine na ovom području, srećom, bile mnogo manje od prognoziranih.

Prema njegovim riječima, protok rijeke Drine na hidrocentrali Zvornik je kao u ljetnjem periodu, svega 90 metara kubnih u sekundi, a opasnost od izlivanja u vikend naselju Amajlije prijeti kod protoka iznad hiljadu kubika.

Poplavljeni podrumi u Gradišci

Predstavnik Republičke uprave Civilne zaštite Јanko Kecman danas je sa predstavnicima Opštinskog štaba Civilne zaštite Srbac obišao priobalno područje Save od Srpca do Kobaša da bi se upoznao sa trenutnim stanjem na terenu i upoznao ih sa opasnostima koje može donijeti veliki vodeni talas ove rijeke, koji je već stigao do Јasenovca. On je istakao da bi naredna 24 časa mogla biti kritična za naseljena mjesta Bajince, Srbac Selo, Kaoce, Vlaknicu, Brusnik i Kobaš.

"Stanje u Srpcu je trenutno pod kontrolom, jer na savskom odbrambenom nasipu nema većih oštećenja, a u funkciji su sve crpne stanice za prebacivanje vode iz branjenih zona. Stanovništvo u Srpcu i priobalnom području treba upozoriti na opasnost radi preduzimanja mjera spašavanja imovine i lica", rekao je Kecman.

Načelnik Opštinskog štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković rekao je da je nivo Save kod Srpca danas u podne iznosio 867 centimetara i za sedam centimetara je viši od nivoa kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava.

"Do uvođenja vanrednih mjera nedostaje još 73 centimetra i ako do toga dođe ponoviće se majske poplave još većeg intenziteta. Za sada nema ugroženih kuća, ali se pod vodom nalazi oko 1.000 hektara poplavljenog zemljišta na desnoj obali Save od Bajinaca do Kobaša", rekao je Vrsajković.

Vodostaji Une i Sane u opadanju

Vodostaji Une i Sane na području Novog Grada i dalje su u opadanju, a u korito se povlačni i rijeka Јapra.
Vodostaj Une u Novom Gradu u 15.00 časova je iznosio 410 centimetara, što je za 45 centimetara manje nego u 7.00 časova, dok je vodostaj Sane 440 centimetara, odnosno 42 centimetara manje nego jutros.

Za saobraćaj je još zatvoren put Urije - Šuća i lokalni put Blagaj - Radomirovac - Vitasovci.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Novom Gradu sutra će početi nastava, jer nema više podzemnih voda u dvorištu i artijumu objekta, rekla je direktor škole Marina Ovuka.

U ovoj školi danas nije bilo nastave, nakon što su podzemne vode proteklog vikenda ušle u dvorište i atrijum.

Dva dana je bilo potrebno da pumpe izbace vodu i da se steknu uslovi za početak nastave.

Nastava je danas počela i u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima. Nastava je u ovoj školi prekinuta 11. septembra zbog poplava u dolini Јapre, a manifestacija povodom Dana škole, koja je bila planirana za 12. septembra, biće održana u petak, 19. septembra.