latinica  ћирилица
15/09/2014 |  20:32 | Autor: SRNA

Sarajevo: Prekinut štrajk na Univerzitetu

Sindikat Univerziteta u Sarajevu odlučio je da prekine štrajk i da se od srijede, 17. septembra, uspostave uobičajene aktivnosti.

Sindikat će nastaviti sa održavanjem štrajka, ali u drugoj formi, a odlučeno je i da će od srijede studenti moći polagati ispite, imati konsultacije i predavati radove.

Predsjednik Sindikata Berko Zečević rekao je da se štrajk nastavlja u promijenjenom obliku, sve do formiranja legitimne vlade u Kantonu i ispunjenja zahtjeva.

"Na Univerzitetu ima 850 nastavnika i asistenata koji su angažovani izvana, a većina nastavnika i asistenata radi od 30 do 100 posto više nego što je predviđeno normom. Mi ćemo ispunjavati obaveze koje nam je propisalo resorno ministarstvo za platu koju dobijamo, ali je ostavljena sloboda ljudima da ne rade više od norme ako ne treba", rekao je Zečević.

Iz resornog ministra je rečeno da sadašnja vlada Kantona Sarajevo nije legitimna za rješavanje njihovih problema i da bi trebalo sačekati formiranje nove vlade.

Nastavnici i saradnici, članovi Sindikata Univerziteta u Sarajevu donijeli su ranije odluku da neće održavati nastavni proces, sve dok se ne nastavi dijalog Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Sindikata Univerziteta u Sarajevu od 7. februara.