latinica  ћирилица
15/09/2014 |  22:10 | Autor: RTRS

Poplave u istočnoj Srbiji, jedna žrtva

Starija žena izgubila je život u Tekiji kod Kladova. U ovom mjestu se privodi kraju i evakuacija stanovništva helikopterima.

Opštinski krizni štabovi u Kladovu i Negotinu proglasili su vanredno stanje zbog obilnih padavina. Podvrška rijeka je potopila i srušila most na putu Kladovo–Negotin, a u blizini HE "Đerdap" pokrenulo se klizište. Rad HE Đerdap 1 nije ugrožen.

U Tekiji je evakuisano oko 300 mještana, a očekuje se evakuacija još toliko ljudi, navode nadležni. Večeras je evakuisano i dvadesetak žitelja sela Podvrška u opštini Kladovo. Nekoliko stotina kuća poplavljeno je na Miloševskom putu kod Negotina. U evakuaciji ugroženog stanovništva iz Tekije uključena su tri riječna broda. Selo Grabovica je čitavo pod vodom, zbog čega je naložena evakuacija. Na teritoriji Kladova, bujični potoci ugrožavaju 15 mjesnih zajednica.

Elektroprivreda Srbije je saopštila da rad HE Đerdap 1 nije ugrožen, iako joj je nanijeta velika šteta, a trenutno radi pet agregata maksimalnom snagom, kao i da je u mjestu Kosovica vodena bujica odnijela trafostanicu.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da su ljudi, mehanizacije i oprema spremni i da je na terenu nivo pripravnosti podignut na maksimum. Naveo je i da na području Šapca vodostaj Save upućuje na nivo redovne odbrane od poplave.

"Tok Dunava je u nivou srednjih i srednje visokih vodostaja za ovo doba godine i ne očekuju se neki veliki problemi, niti dolazak velikog poplavnog talasa", rekao je Puzović. Istakao je da probleme prave manje, lokalne rijeke i potoci.

U ugrožena područja upućene su i dodatne snage Žandarmerije, helikopterska jedinica MUP-a i Gorska služba spasavanja.