latinica  ћирилица
16/09/2014 |  12:20 | Autor: TANЈUG

Sarajevo puno agresivnih pasa lutalica

Agresivni i gladni psi "preplavili" su Sarajevo čije su vlasti prisiljene da preduzmu hitne mjere kako bi bili spriječeni sve učestaliji napadi na ljude i kako bi se zaustavilo nekontrolisano povećanje broja napuštenih pasa koji lutaju gradskim ulicama, prenose danas lokalni mediji.

 Samo u protekle četiri sedmice zabilježen je niz napada čopora pasa na ljude u samom centru Sarajeva i to često s teškim povredama.
  Napušteni psi obitavaju i u parku uz zgradu Predsjedništva BiH, prolaznike napadaju bez povoda i "siju" strah i nesigurnost gradskim ulicama.
  Posmatrano na nivou prvih šest mjeseci ove godine psi lutalice napali su u Sarajevu i izgrizli 468 ljudi što je, primjera radi, više od ukupnog broja napada pasa zabilježenih tokom 2010.
  Kantonalna vlada je u ponedjeljak donijela odluku o hitnom ponovnom aktiviranju gradske kafilerije koja je ukinuta 2009. godine, odnosno kada je parlament BiH donio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja kojim su ukinute do tada uobičajene mjere kontrole i uklanjanja pasa iz urbanih centara.
  Zakon je, praktično, zabranio eutanaziju napuštenih pasa, predvidjevši obavezu opština da za takve životinje grade azile.
  Dio opština to je napravio a drugi dio nije jer nisu imale novca, no i one koje su to uradile suočile su se s problemom trajnog zbrinjavanja napuštenih životinja pošto se ispostavilo da bi trebalo da trajno ostanu u azilima, ukoliko se ne pojavi neko ko bi ih udomio.
 Eutanazija pasa ostavljena je, tek, kao teorijska mogućnost i to isključivo u slučaju pojave bolesti poput bjesnila i uz strogi nadzor i saglasnost veterinara.
 Tačan broj napuštenih pasa koji lutaju sarajevskim ulicama nije moguće utvrditi, a procjene se kreću od 11 do, čak, 20 hiljada.