latinica  ћирилица
16/09/2014 |  14:35 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej uručio Živojinoviću Orden Svetog Save

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uručio je danas u Beogradu Orden Svetog Save akademiku Dragoljubu Živojinoviću za djelatnu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i neizmjerni doprinos naučnoistraživačkom i pedagoškom radu, posebno na polju crkvene i nacionalne istorije.
Beograd: Patrijarh Irinej odlikovanje akademiku Živojinoviću - Foto: SRNA
Beograd: Patrijarh Irinej odlikovanje akademiku ŽivojinovićuFoto: SRNA

 Patrijarh Irinej istakao je da mu je velika čast što je, u ime Svetog arhijerejskog sinoda, uručio ovo visoko odlikovanje SPC akademiku Živojinoviću, koji je kao istoričar mnoge istorijske istine o srpskom narodu, kulturi i istoriji sačuvao od prolaznosti.

"Vi ste svoj veliki dar i talenat, koji je Gospod tako bogato dao, umnožili, stavili u knjige i poklonili našem narodu, Crkvi i kulturi i tako da ono što je vrijedno i neprolazno nikada ne bude zaboravljeno", rekao je patrijarh Irinej, koji je Živanoviću Orden uručio u Patrijaršiji u prisustvu arhijereja SPC.

Srpski patrijarh naveo je da je Živojinović jedan od vrlo plodnih istorijskih pisaca i da njegov rad nije djelo samo jednog čovjeka, već grupe ljudi, pa i jedne epohe.

"Imajući sve to u vidu, SPC, koja se trudi da prati i ima uvid u sve ono što se dešava u istoriji i kulturi, našla je za shodno da Vas odlikuje Ordenom Svetog Save da zauvijek ukrasi vaše srpske grudi, dušu i srce ordenom onoga koji predstavlja početak i temelj naše istorije, duhovnosti i kulture", naglasio je patrijarh Irinej.

Živojinović je izjavio da je beskrajno zahvalan na ovom odlikovanju kojim ga je SPC, kojoj pripada, odlikovala za njegov trud i rad.

On je istakao da će sa ponosom nositi ovo odlikovanje i biti srećan što ga je zavrijedio.

Dragoljub Živojinović je srpski istoričar i redovni član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, a postdiplomske studije na Univerzitetu Pensilvanija. Doktorirao je na Univerzitetu Pensilvanija, dok je postdoktorski rad odbranio na Univerzitetu Harvard.

Živojinović je rođen 17. april 1934. godine u Vranju.