latinica  ћирилица
16/09/2014 |  17:59 | Autor: sportske.net

Velikani koji nisu podigli trofej Lige šampiona

Po mnogima najveći igrač svih vremena nikada nije osvojio najvrijedniji pehar u klupskom fudbalu.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

I ne samo on, od ovih majstora koji nisu dodirnuli "Klempavka" bi mogao da se napravi zastrašujući tim.

Dijego Armando Maradona nikada nije bio ni blizu nekadašnjeg Kupa Šampiona. U njegovo vrijeme igrali su samo prvaci zemalja. U Barseloni nije ni osvojio titulu, a u Napoliju je prekinuo dominaciju velikih klubova sa sjevera i osvojio dvije šampionske titule.

Ipak, to je bilo sve, jer je sa Partenopeima u Kupu šampiona jer je 1987. naletio već u prvom kolu na Real iz Madrida i eliminisan je 3:1 u ukupnom skoru. Drugo učešće bilo je 1990. kada je Zvezda osvojila. Napolitanci su eliminisali Ujpešt Dožu u prvoj rundi, da bi stali u ruskom blatu u Moskvi protiv Spartaka.

U oba meča je bilo 0:0, Maradona je pao na penale.

Ni vjerovatno najveći golman svih vremena, ili makar u poslednjih četvrt veka, Đanluiđi Bufon nema Ligu šampiona. Branio je za Јuve poslednju deceniju, prije toga za Parmu, najbliži je bio na "Old Trafordu", kada je "Stara dama" na penale izgubila 2003. protiv Milana.

U toj generaciji bio je i Čeh Pavel Nedved. On nije ni igrao finale, dobio je drugi žuti protiv Reala u prethodnoj rundi, mnogi kažu da je to i odlučilo na "Old Trafordu".

Šta tek da kaže Ronaldo, Brazilac je došao u Real jureći "Sveti gral", ali se njegov dolazak poklopio sa padom "Galaktikosa".

Praznih šaka u onom nevjerovatnom finalu protiv Mančester Јunajteda je ostao i Lotar Mateus koji je tada mogao da namiriše trofej. Sa Interom je jednom bio prvak, ali nije daleko stigao u Kupu šampiona. Sa Bajernom je osvojio evropske trofeje, ali nikada onaj najvrijedniji.

Ni Erik Kantona nije sačekao zlatnu godinu "trostruke krune Јunajteda", prijke toga se povukao, a Zlatan Ibrahimović je napustio Inter, godinu dana pre nego što je klub osvojio Evropu i to baš preko njegove Barselone u polufinalu. Ranije u Јuventusu, kasnije u Milanu i sada u Pari Sen Žermenu, nije bio ni blizu, nikada nije stigao do polufinala.

Neki veliki igrači, ikone svojih klubova, poput Totija i Batistute nisu imali nikakvu šansu sa Romom, odnosno Fiorentinom, jednostavno njihovi klubovi nisu bili dovoljno dobri da se nose sa najvećim evropskim ekipama.

Ni Majkl Oven koji ima Zlatnu loptu iz 2001. nije imao baš tajming prilikom odlaska u Real, a poslije se nije vratio u Liverpul koji je 2005. osvojio titulu.

I veliki Roberto Bađo je otišao iz Јuventusa sezonu pre nego što je klub osvojio Ligu šampiona, od osvajača "Zlatne lopte", LŠ nemaju ni Fabio Kanavaro, ni Žorž Vea koji je bio najbolji strijelac Lige šampiona, ali pehar nije osvojio.

Ali opet, to svim ovim ljudima ne oduzima od veličine...