latinica  ћирилица
16/09/2014 |  19:27 | Autor: Telegraf

Kingsi povlače dres Stojakovića (FOTO)

NBA ekipa, Sakramento Kings, objavili su da će dres sa brojem 16, koji je nosio Predrag Stojaković, povući iz upotrebe.

Dres i broj Predraga Stojakovića u Sakramento Kingsima biće povučen iz upotrbe i u budućnosti će krasiti svod legendarne "Slip trejn arene" zajedno sa dresovima ostalih velikana koji su ostavili neizbrisiv trag noseći opremu ekipe iz Kalifornije. Ovo je u utorak zvanično objavio klub koji je najslavnije dane doživio pod dirigentskom palicom Vlade Divca i Predraga Stojakovića.

Predsjedniku Olimpijskog komiteta Srbije je već ukazana takva čast kada je njegov broj "12" povučen iz upotrebe, a sada će isto doživjeti i dres sa brojem "16" i slovima Stojaković iznada njega.

"Peđa Stojaković je bio instrument kojim se Sakramento upisao na mapu svijeta. Kao jedan od izabrane grupe srpskih igrača u NBA, Peđa je utabao put mnogim košarkašima iz čitavog svijeta. Priznanje njegovog vođstva biće poseban trenutak za navijače i čitavu organizaciju Kingsa, ali i kao podsjetnik koji gradimo u Sakramentu" – rekao je vlasnik Vivek Ranadiv.

 

 

Bivši reprezentativac Јugoslavije je draftovan od strene Kingsa 1996. godine kao 14. pik na draftu, a tokom osmogodišnjeg boravka u Sakramentu odigrao je više utakmica za ovaj tim nego bilo koji drugi igrač u periodu otkad je franšiza u glavnom gradu Kalifornije.

 

Takođe nalazi se na prvom mjestu po broju postignutih trojki u istoriji čitave franšize Kingsa (1,070) i po procentu uspješnosti sa linije za slobodna bacanja, a nalazi se na drugoj poziciji vječne liste strijelaca kluba sa 9,498 postignutih poena. Tri puta je bio u "Ol star" timu svoje konferencije, a dva puta je pobjeđivao u brzom šutiranju trojki, a bio je pri Evropljanin kome je to pošlo za rukom.

 

 

U nekoliko kategorija se nalazi u Top 10 liste najboljih igrača u istoriji NBA, a prvi je igrač u istoriji najjače lige na svijetu koji je uspio da postigne prvih 20 poena za svoj tim na jednom meču.

"Vrijeme koje sam proveo u Sakramentu bile su najbolje godine moje karijere i mog života. Ponosan sam na ono što smo uradili i povezanost koj smo imali sa fanovima. Bila je čast igrati za Sakramento. Želio bih da se zahvalim Viveku i čitavoj Kings porodici što su mi poželjeli dobrodošlicu nazad na proslavu" – rekao je Stojaković povodom predstojećeg događaja koji će biti upriličen 16. decembra kada Sakramento bude igrao protiv Oklahoma Siti Tandera.

 

 

Pomenimo još samo da je Stojaković svoju uspješnu NBA karijeru krunisao šampionskim prstenom sa Dalasom 2011. godine nakon čega se povukao iz profesionalnog igranja.